Priprave na srečanje s Kim Džong Unom še ne potekajo, vendar pa je Šinzo Abe izkazal pripravljenost na vrh s Pjongjangom. Foto: Reuters
Priprave na srečanje s Kim Džong Unom še ne potekajo, vendar pa je Šinzo Abe izkazal pripravljenost na vrh s Pjongjangom. Foto: Reuters

Abe je pred letom dni za isto govornico opozarjal, da se okno za diplomatsko rešitev severnokorejskega vprašanja zapira, zdaj pa je ubral bolj spravljive tone. Dejal je, da bi bil vrh s severnokorejskim voditeljem posvečen rešitvi desetletja trajajočega spora s Pjongjangom o ugrabitvah japonskih državljanov, ki je zelo čustveno vprašanje za večji del japonske javnosti, Abe pa je na njem zgradil svojo politično kariero.

"Da bi rešili vprašanje ugrabitev, sem pripravljen tudi prekiniti medsebojno nezaupanje s Severno Korejo, začeti na novo in se osebno srečati z voditeljem Kim Džong Unom," je dejal Abe, pri čemer je dodal, da za to vendarle ne potekajo nikakršne priprave.

Kim naj bi v Singapurju izkazal pripravljenost
"Toda če bomo imeli vrh, sem odločen, da mora prispevati k rešitvi vprašanja ugrabitev,"
je dodal. Severni Korejci so v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabili več japonskih državljanov, ki naj bi severnokorejske vohune naučili japonskega jezika in kulture.

V zadnjem času se krepijo ugibanja o morebitnem srečanju Abeja in Kima, ki naj bi na junijskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju dejal, da je pripravljen na pogovore z Japonci. Ob otoplitvi odnosov med Severno in Južno Korejo so se na Japonskem okrepile bojazni, da bi bila izključena iz morebitne končne rešitve severnokorejskega vprašanja, če bi zavračala dialog.