Mesić je lani posel s Patrio označil kot zelo dober. Foto: EPA
Mesić je lani posel s Patrio označil kot zelo dober. Foto: EPA
Patrijini oklepniki
Preiskavo o nakupu finskih oklepnikov so na Hrvaškem začeli lani, po končani preiskavi v Sloveniji. Foto: BoBo
Patria dviguje prah na Hrvaškem

Kriminalisti tako preverjajo navedbe posrednika Patrie Wolfganga Riedla o srečanjih v uradu predsednika, ko je na Pantovčaku stanoval Mesić. Riedl je bil namreč posrednik pri prodaji oklepnikov v Sloveniji, nekaj časa pa tudi na Hrvaškem, med zaslišanji v Avstriji pa naj bi policistom razkril imena ljudi s Hrvaške, ki naj bi jim izročil podkupnino.

Nacionalna televizija HTV je v ponedeljek zvečer poročala, da policisti že nekaj dni pregledujejo evidenco prihodov in odhodov oseb iz predsedniškega urada, za katero obdobje, pa ni natančno znano.

Globoko vpleten urad predsednika, verjetno tudi sam Mesić
Tako HTV kot časopis Jutarnji list poudarjata, da ni jasno, za katere osebe je Riedl navedel, da se je z njimi srečal v uradu predsednika. Neuradno naj bi se sestal tudi z Mesićem. Jutarni list dodaja, da je bil urad predsednika "globoko vpleten" v postopek nakupa oklepnikov in da je bil Mesić kot vrhovni poveljnik hrvaške vojske seznanjen z vsemi podrobnostmi. Glede na svoj položaj pa bi lahko tudi vplival na izbiro ponudnika.

Hrvaška je sicer pogodbo o nakupu 84 oklepnikov, za katere je plačala 112 milijonov evrov, podpisala leta 2007, policisti pa preiskujejo ravno to - okoliščine podpisa pogodbe, pišejo hrvaški mediji.

"Pritlehno poročanje medijev"
Na hrvaškem notranjem ministrstvu niso želeli povedati ničesar o preiskavi v uradu predsednika, informacij ne dajejo niti na uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki je pristojen za primer Patria.

Za komentar ni bil dosegljiv niti nekdanji predsednik Mesić, saj je v tujini, se je pa oglasil njegov predstavnik Tomislav Jakić, ki je ocenil, da gre za "pritlehno" poročanje medijev, ki si ne zasluži odziva. Zatrdil je, da nima nobenih informacij o primeru Patria, in še dodal, da Uskok zaradi tega ni bil v stiku z uradom nekdanjega predsednika.

Mesić je nazadnje o Patrii govoril lani, ko je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da je bil posel nakupa oklepnikov od finske Patrie zelo dober. Obenem je potrdil, da je neimenovana oseba iz Hrvaške neuspešno poskusila posredovati pri Patrii, da bi sklenila ugodnejšo pogodbo s Hrvaško - a šele po tem, ko so pogodbo leta 2007 že podpisali. Na hrvaškem obrambnem ministrstvu so do zdaj večkrat poudarili, da je bil posel s Patrio transparenten.

Urad predsednika potrdil prihod kriminalistov
Iz urada predesednika Iva Josipovića so na kratko sporočili, da zakon zahteva tajnost preiskave. Predsednikov svetovalec za vojaška vprašanja Zlatko Gareljić je prihod kriminalistov v urad predsednika potrdil, a ni želel govoriti o podrobnostih. Dejal je, da je urad pripravljen policiji izročiti vso dokumentacijo.

Jutarnji list še piše, da so preiskavo o nakupu finskih oklepnikov na Hrvaškem začeli lani, ko so po koncu preiskave v Sloveniji oblikovali finsko-avstrijsko-hrvaško policijsko ekipo.

Patria dviguje prah na Hrvaškem