Eksplozija je odjeknila pred uradom organizacije Rešimo otroke. Foto: Reuters
Eksplozija je odjeknila pred uradom organizacije Rešimo otroke. Foto: Reuters
Napad na humanitarno organizacijo v Afganistanu

Napad se je pričel zjutraj po lokalnem času, ko se je pred poslopjem dobrodelne organizacije v mestu Džalalabad razstrelil samomorilski napadalec v avtomobilu, zagorelo je tudi več parkiranih avtomobilov v okolici. Preostali napadalci so z uporabo protitankovskega izstrelka vdrli v prostore stavbe, kjer so pričeli streljati na zaposlene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih predstavnika tamkajšnjega guvernerja Ataula Kujanija so bili v napadu ubiti najmanj štirje: dva zaposlena, varnostnik in pripadnik afganistanskih varnostnih sil, najmanj 25 pa je bilo ranjenih. V napadu je bilo ubitih tudi vseh pet napadalcev. Iz stavbe so v času napada rešili 46 ljudi, ki so se skrivali v kleti.

Na območju, kjer leži Džalalabad, glavno mesto pokrajine Nangahar na meji s Pakistanom, so sicer pogosti napadi talibanov, od leta 2015 pa so dejavni tudi borci samooklicane skupine Islamska država, ki je tudi prevzela odgovornost za napad. IS je v sporočilu zapisal, da so napadli britanske, švedske in afganistanske institucije v Džalalabadu. V neposredni bližini kraja napada je več vladnih služb in uradov nekaterih drugih organizacij.

Tarče napadov tudi dobrodelne organizacije
Pred nekaj dnevi so v afganistanski prestolnici Kabulu talibani izvedli napad na luksuzni hotel. Umrlo je več kot 30 ljudi, še več je bilo ranjenih. Varnostne sile so tedaj ubile vse napadalce. Džalalabad je od Kabula oddaljen približno 150 kilometrov. V Afganistanu so tudi tuje dobrodelne organizacije tarče napadov. Mednarodni odbor Rdečega križa je tako oktobra lani naznanil, da bo "drastično" zmanjšal svojo navzočnost v tej nemirni državi, saj je v preteklem letu v napadih umrlo sedem njihovih zaposlenih.

Rešimo otroke začasno odhaja iz Afganistana
Kot so sporočili z misije Združenih narodov, so napadi na civiliste, dobrodelne delavce in organizacije jasne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in lahko pomenijo vojne zločine. Dobrodelna organizacija Rešimo otroke deluje v Afganistanu od leta 1976. Zdaj izvaja programe v 16 pokrajinah te države. Po podatkih organizacije je do zdaj njihova pomoč dosegla več kot 700.000 afganistanskih otrok. Rešimo otroke si prizadeva otrokom po svetu zagotoviti boljši dostop do izobraževanja, zdravstvenega varstva in osnovnih življenjskih dobrin. Iz organizacije so medtem sporočili, da bodo začasno prenehali z aktivnostmi v Afganistanu.

Napad na humanitarno organizacijo v Afganistanu