Afganistanski otroci, ki so ostali brez vsega, pogosto iščejo zatočišče v Evropi. Foto: EPA
Afganistanski otroci, ki so ostali brez vsega, pogosto iščejo zatočišče v Evropi. Foto: EPA

Zadnje številke, ki jih je objavil visoki komisar Združenih narodov za begunce, kažejo, da se je število mladoletnih Afganistancev, ki prosijo za politično zatočišče, samo v zadnjem letu povečalo za 60 odstotkov. To pomeni, da je v Evropo samo lani prebegnilo več kot 6.000 afganistanskih otrok, ki upajo, da bodo v eni izmed evropskih držav dobili zatočišče, leta 2008 pa jih je za azil v Evropi zaprosilo več kot 3.800.

Združeni narodi so ob tem prepričani, da so zadnje številke skrb vzbujajoče. Večina mladoletnikov, ki v Evropo pride brez spremstva, sploh ne zaprosi za azil, saj se bojijo, da bi jih priprli ali izgnali, ampak si raje sami iščejo načine preživetja. Ob tem so pri Unicefu spomnili na primer dveh afganistanskih dečkov, ki sta umrla, ko sta se skrivala na tovornjakih, ki so iz Grčije vozili v Italijo.

Otroci, ki potujejo sami, doživljajo številne travme
Mladoletniki, ki v Evropo pridejo brez spremstva, so pogosto žrtve rasizma, spopadati pa se morajo tudi s številnimi travmami, ki jih doživljajo med potovanjem. Ob tem tudi organizacija Unicef, ki skrbi za otroke, opozarja, da je treba še posebno pozornost nameniti otrokom, ki sami potujejo po svetu. Najnovejša študija organizacije je namreč pokazala, da v Evropi ni neke koherentne politike, ki bi se ukvarjala z otroki migranti, in da zaradi tega pogosto niso zaščiteni.