Karzaju ni všeč ime urada, ki so ga talibani v torek odprli v Dohi. Foto: EPA
Karzaju ni všeč ime urada, ki so ga talibani v torek odprli v Dohi. Foto: EPA

Afganistanski talibani in Američani so v torek napovedali začetek dialoga, potem ko so talibani v Dohi v Katarju odprli politični urad. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je ob tem sporočil, da ni zadovoljen z imenom urada, ki so ga poimenovali "islamski emirat Afganistan", saj po njegovem mnenju ta ne obstaja.

Zaradi spornega imena in obnove dialoga s talibani pa je predsednik Karzaj zjutraj prekinil pogovore, ki trenutno potekajo v Kabulu, o dvostranskem varnostnem dogovoru z ZDA. "Gre za nasprotja med tem, kar ameriška vlada govori in kar dela glede mirovnih pogajanj z Afganistanom," je sporočil Karzajev tiskovni predstavnik Aimal Faizi. "ZDA so bile seznanjene s stališči predsednika," je še povedal predstavnik.

Pogajanja o bilateralnem varnostnem dogovoru so se začela na začetku letošnjega leta, če se bodo končala, pa bi lahko določila naravo ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu v naslednjih letih. Propad podobnih pogajanj v Iraku je pripeljal do umika ameriške vojske iz države.

Ponoči napad na ameriško letalsko oporišče
Talibani so na ameriško letalsko oporišče v Bagramu izstrelili dve raketi in ubili štiri ameriške vojake. "Preteklo noč sta bili izstreljeni dve močni raketi na Bagram, ki sta zadeli cilj. Ubiti so bili štirje vojaki, šest je bilo ranjenih," je povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid in dodal, da sta raketi v oporišču povzročili požar. Smrt štirih ameriških vojakov je v Washingtonu potrdil tudi neimenovani predstavnik obrambnega ministrstva, ki je potrdil, da so bile v napadu izstreljene rakete.

Letalsko oporišče v Bagramu, ki se nahaja kakih 45 kilometrov severno od prestolnice Kabul, je pomembno za ameriška letala v državi, sicer pa je to tudi največje ameriško oporišče v državi.

Afganistan prevzel pooblastila
V torek je afganistanski predsednik Hamid Karzaj sporočil tudi, da je 350.000 pripadnikov afganistanskih sil od sil Nata prevzelo nadzor nad celotno državo. V državi je še vedno približno 95.000 tujih vojakov sil Isaf pod poveljstvom Nata, dokočno pa naj bi se umaknili do konca leta 2014.