Talibani po kratkem premirju nadaljujejo napade, v treh nočeh so ubili okoli sto pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters
Talibani po kratkem premirju nadaljujejo napade, v treh nočeh so ubili okoli sto pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters
Kabul
Konvoj več sto pešcev mirovnikov je pred dvema dnevoma iz pokrajine Helmand prispel v Kabul. Pešci so po samomorilskem napadu marca v prestolnici pokrajine Helmand - Laškar Gah - opravili več kot 600 kilometrov dolgo pot, s čimer želijo opozoriti na nenehno nasilje in ustrahovanje v državi. Foto: Reuters
Kabul
Oboroženi talibani so med tridnevnim premirjem na ulicah mest delali selfije s civilisti. Foto: Reuters

V noči s četrtka na petek je bilo v napadih talibanov v provincah Bagdis in Kandahar ubitih 18 pripadnikov varnostnih sil in dva civilista. V Bagdisu na zahodu države je v napadih talibanov na dve nadzorni točki umrlo 14 vojakov in dva civilista, nemška tiskovna agencija DPA navaja tamkajšnje oblasti.

V provinci Kandahar na jugu Afganistana so skrajneži po navedbah tamkajšnjih oblasti napadli gradbeno podjetje in ugrabili 33 delavcev. Varnostne sile so skušale delavce rešiti, pri čemer je prišlo do streljanja, v katerem so bili ubiti najmanj štirje pripadniki varnostnih sil. Zakaj so talibani ugrabili delavce in kje jih zadržujejo, še ni znano.

Že v nočeh na sredo in četrtek je bilo po uradnih podatkih v napadih skrajnežev v različnih provincah ubitih najmanj 87 pripadnikov varnostnih sil. Domnevno je bilo še več drugih napadov, vendar o teh niso obvestili javnosti.

Afganistan še naprej spoštuje premirje
Afganistanske oblasti so sicer napovedale, da bodo do konca meseca spoštovale enostransko prekinitev ognja, zaradi česar imajo vojaki in policisti deloma zvezane roke. Lahko se namreč zgolj branijo ob napadih talibanov, ne morejo pa jih napadati. Kritiki oblastem očitajo, da so talibanom s tem omogočile načrtovanje napadov in vstop na območja pod nadzorom države.

Tridnevno prekinitev ognja so konec preteklega tedna ob ramazanskem bajramu, s katerim muslimani zaznamujejo konec postnega meseca ramazan, na pobudo predsednika Ašrafa Ganija razglasili tudi talibani. Po nepričakovanem strinjanju talibani tri dni niso napadali varnostnih sil, na ulicah pa so s civilisti celo delali selfije, poroča BBC. So pa medtem bajramom smrtonosni samomorilski napad izvedli pripadniki skrajne skupine Islamska država, v katerem je umrlo več kot 50 ljudi, poroča Al Džazira.

Čeprav jih je Gani pozval k mirovnim pogovorom, so talibani takoj po koncu bajrama nadaljevali smrtonosne napade na varnostne sile in civiliste in nadaljujejo ustrahovanje prebivalstva.

Talibani navzoči v dveh tretjinah države
Talibani si vse od leta 2001, po razpadu njihovega režima, ki je sledilo ameriškemu posredovanju, v ofenzivah prisvajajo ozemlje Afganistana. Popolno nadzirajo štiri odstotke ozemlja, fizično pa so navzoči na dveh tretjinah afganistanskega ozemlja, ugotavlja študija BBC-ja. Na osvojenih ozemljih uvajajo strogo šeriatsko pravo in trdijo, da se borijo proti navzočnosti tujih sil v državi. V zadnjem času, predvsem po porazih v Siriji in Iraku, se je v državi okrepila tudi samooklicana Islamska država.

Misija Združenih narodov v Afganistanu (UNAMA) navaja, da je v letu 2017 na območju Afganistana v spopadih, samomorilskih napadih in eksplozijah orožja, ki je na ozemlju neaktivirano ostalo po spopadih, umrlo skoraj 3.500 civilistov, več kot 7.000 je bilo ranjenih.

Nenehna življenjska ogroženost zaradi nasilja je v beg pognala na milijone civilistov. Na svetu je po podatkih Agencije ZN-a za begunce (UNHCR) 2,5 milijona afganistanskih beguncev, s čimer Afganistanci predstavljajo drugo največjo begunsko populacijo.