Večina francoskih vojakov se bo letos umaknila iz Afganistana. Foto: EPA
Večina francoskih vojakov se bo letos umaknila iz Afganistana. Foto: EPA

Afganistansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je obsojeni vojak priznal krivdo. "Vojaka Abdula Saborja, ki je pred sedmimi meseci ubil pet francoskih vojakov, je vojaško sodišče obsodilo na smrt," je sporočil predstavnik ministrstva za obrambo. Obsojeni ima še pravico do pritožbe na višjih sodiščih.

Sabor je 20. januarja letos streljal na vojake med urjenjem v vojaškem oporišču v pokrajini Kabisa. Na prizorišču streljanja so takoj umrli štirje francoski vojaki, 15 pa jih je bilo ranjenih. Nekaj tednov pozneje je zaradi poškodb umrl še peti vojak.

Francoska vlada je po enem najbolj smrtonosnih napadov na tuje vojake v Afganistanu sklenila, da iz nemirne države do konca tega leta umakne večino svojih vojakov.

V Afganistanu je trenutno 130.000 vojakov zveze Nato, ki naj bi v skladu s časovnim načrtom državo zapustili do konca leta 2014. Francija bo letos umaknila 2.000 vojakov, ostalo pa jih bo še 1.400 in bodo pomagali pri urjenju afganistanskih varnostnih sil.

Število napadov, poimenovanih zeleni nad modrimi, v katerih afganistanski vojaki orožje uperijo proti zahodnim zaveznikom, se je letos zvišalo. Od januarja so našteli 20 tovrstnih napadov in 27 smrtnih žrtev, so sporočili iz Natovih sil v Afganistanu.

V najnovejšem napadu na začetku julija je tri britanske vojake s streli ubil moški v afganistanski policijski uniformi.