Najslabše razmere na svetu za materinstvo so v Demokratični republiki Kongo. Foto: EPA
Najslabše razmere na svetu za materinstvo so v Demokratični republiki Kongo. Foto: EPA
Kofi Anan
Svetovnega gospodarskega foruma o Afriki se je udeležilo 15 afriških predsednikov držav in vlad ter številni politiki, menedžerji in ekonomisti s celega sveta (na fotografiji Kofi Anan). Foto: Reuters

"V številnih afriških državah prihodki od naravnih virov širijo prepad med bogatimi in revnimi," je ob predstavitvi poročila o Napredku Afrike na 23. Svetovnem gospodarskem forumu o Afriki dejal nekdanji državni sekretar ZN-a Kofi Anan.

Veliko podjetij namreč ob podpori podkupljivih uradnikov obogati na nemoralen način, njihovi dobički pa ne prispevajo k nujno potrebnemu razvoju zdravstvenega in izobraževalnega sistema na celini.

Afrika prikrajšana za dobiček od surovin
Poročilo kot primer navaja Demokratično republiko Kongo, ki je med letoma 2010 in 2012 v tajnosti podelila pet koncesij po zelo nizki ceni in s tem državo oškodovalo za 1,3 milijarde dolarjev.

Za primerjavo, 1,3 milijarde dolarjev je ekvivalent dvakratnemu znesku, ki je namenjen za zdravstveno in izobraževanje, in to v državi, ki je najmanj naklonjena materinstvu.
Izsledkom raziskave je že oporekal minister za rudnike, ki je dejal, da "država ni izgubila ničesar" ter da so bili vsi posli izvedeni na transparenten način.

"Neplačilo davkov, tajni posli in skrivni finančni transferji tako Afriko prikrajšajo za dobičke od njenih surovin," je bil ob zaključku tridnevnega foruma v Cape Townu kritičen Anan.

Rudarji plačevali višji davek od multinacionalk
Poročilo med drugim navaja tudi primer 500.000 rudarjev, ki v Zimbabveju delajo v rudniku bakra, in so med letoma 2005 in 2009 plačevali višji davek kot večina multinacionalnih podjetij v državi, ki imajo v lasti rudnike.

V poročilu o razvoju Afrike, ki je objavljeno vsako leto maja, je med drugim zapisano, da afriške države potrebujejo strategijo glede tujih investitorjev, da bi jim v interesu prebivalcev postavile določene pogoje, najbogatejše države pa bi jim morale pomagati pri uvajanju transparentnega delovanja in obdavčitvi.
"Afrika naloge ne bo mogla opraviti sama. Neplačilo davkov in skriti bančni računi so težava celotnega sveta, zato moramo stopiti skupaj, še posebej članice G8, ki se bodo sestale prihodnji mesec," je še dejal Anan.

Poročilo o razvoju Afrike, ki ga napiše deset uglednih članov Odbora za napredek Afrike, je objavljeno vsako leto maja. Med člani pa sta tudi nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo in žena nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Nelsona Mandele Graca Machel.