Victoire Ingabire se je 2010 po 16 letih življenja v tujini vrnila v domovino in se posvetila politiki. Na fotografiji ob odhodu iz zapora. Njeni trije otroci in mož živijo na Nizozemskem. Foto: Reuters
Victoire Ingabire se je 2010 po 16 letih življenja v tujini vrnila v domovino in se posvetila politiki. Na fotografiji ob odhodu iz zapora. Njeni trije otroci in mož živijo na Nizozemskem. Foto: Reuters
Kot je pojasnil odvetnik političarke, je izpust pogojen s tem, da mora oblasti obvestiti o kraju bivanja in za odhod v tujino zaprositi za dovoljenje. Foto: Reuters

Voditeljica glavne opozicijske stranke FDU-Inkingi, ki je sicer neregistrirana, je bila leta 2012 zaradi ogrožanja državne varnosti in obtožb o terorizmu obsojena na osem let zapora, leto pozneje pa je vrhovno sodišče zvišalo kazen na 15 let. Kot je dejala, je bil proces proti njej politično motiviran. Ko je, oblečena v barve svoje stranke, odhajala iz zapora, se je zahvalila predsedniku in dodala, da upa, da njena izpustitev in izvolitev dveh opozicijskih kandidatov na septembrskih parlamentarnih volitvah, pomenita odprtje političnega prostora v državi. "Obstaja upanje za odprtje političnega prostora," je dejala ob odhodu na prostost. "Pozvala bi ga tudi, naj izpusti še druge politične zapornike, ki so še v zaporu." V zaporu ostaja osem članov njene stranke, med njimi tudi njen namestnik, in voditeljica druge opozicijske stranke Diane Rwigara, ki je poskušala kandidirati proti Kagameju na lanskih predsedniških volitvah. Skupaj z mamo so jo prijeli pretekli mesec in ju obtožili netenja upora in uporabe lažnih dokumentov. Obravnava na sodišču je predvidena za 24. september.

Na izpustitev Ingabirejeve se je odzval tudi ruandski pravosodni minister. "Nič političnega ni v njeni izpustitvi, tako kot tudi ni bilo nič političnega v njenem zaprtju," je dejal Johnston Businge.

Zakaj se je odločila za pomilostitev več kot 2.000 zapornikov, vlada ni pojasnila. Med izpuščenimi je tudi pevec Kizito Mihigo, ki so ga leta 2015 obsodili na 10-letno zaporno kazen, ker naj bi načrtoval atentat na Kagameja.

Po vrnitvi iz tujine se je posvetila politiki
Victorie Ingabire se je leta 2010 po 16 letih življenja na Nizozemskem vrnila v domovino, da bi sodelovala na predsedniških volitvah. Kmalu so jo aretirali in zaradi obtožb o zanikanju genocida prepovedali kandidaturo. Veliko prahu je dvignila z vprašanjem, zakaj ruandske oblasti v spomenik o genocidu niso vključile tudi hutujskih žrtev. Tudi sama je pripadnica Hutujcev. V genocidu leta 1994 je umrlo od 800.000 do milijon ljudi, velika večina so bili Tutsiji, med žrtvami pa so bili tudi številni zmerni Hutujci, ki so jih pobili ekstremistični Hutujci.

Kagame, ki je na oblasti zadnjih 18 let – na lanskih volitvah je z 98,8-odstotno podporo osvojil tretji mandat –, je prejel številne pozitivne odzive zaradi uspešnega prestrukturiranja ruandskega gospodarstva, po drugi strani pa nanj letijo številne kritike zaradi kršenja človekovih pravic. Lanske volitve so opazovalci ocenili kot lažne.