Maroko je okoli zasedenega ozemlja Zahodne Sahare zgradil 2.700 kilometrov dolg zid oziroma peščeni nasip. Foto: AP
Maroko je okoli zasedenega ozemlja Zahodne Sahare zgradil 2.700 kilometrov dolg zid oziroma peščeni nasip. Foto: AP
Puščava
Trump bi prebežnike z zidom ustavljal tudi v Sahari. Foto: AP

Maroko je po zasedbi ozemlja Zahodne Sahare v sedemdesetih letih 20. stoletja in v vojni z zahodnosaharskim osvobodilnim gibanjem Polisario zahodni del zasedenega ozemlja ob Atlantskem oceanu, bogat s surovinami, obdal z 2.700 kilometrov dolgim zidom v obliki ogromnega peščenega nasipa, ob katerem je postavil več milijonov min.

Namen zidu, na katerem je razporejenih več kot 100.000 maroških vojakov, je Zahodnosaharcem na osvobojenem vzhodnem delu Zahodne Sahare in v begunskih taboriščih na jugozahodu Alžirije onemogočiti dostop do zasedenega ozemlja, kjer so naravna bogastva (med drugim fosfati, ribe, uran), ki jih izkorišča Maroko.


"Ko Trump pravi, da bi morali zgraditi zid v Sahari, poglejte učinek zidu v Zahodni Sahari,"
je po poročanju Guardiana dejal pravni zastopnik gibanja Polisario Manuel Devers, ki poudarja, da predstavlja minsko polje ob zidu eno od najhuje z minami onesnaženih območij na svetu.

"Severna Afrika ne potrebuje zidu, potrebuje konec okupacije Zahodne Sahare. Ni potreben zid, ampak gospodarski razvoj," je še dejal Devers.

Evropske države si prizadevajo iznajti načine, kako afriškim prebežnikom preprečiti, da bi dosegli meje EU-ja. Številni prebežniki prihajajo iz podsaharske Afrike in se skušajo do Evrope prebiti čez puščavo.

Italija se je lani dogovorila z milicami na libijsko-nigerski meji glede ustavljanja nezakonitih prehodov meje. Guardian navaja strokovnjaka za vprašanja varnosti in migracij ter območja Sahel z Univerze v Ottawi Phillippa Frowda, ki je dejal, da v nasprotju z milicami, ki jih motivira finančna korist in so proaktivne, se zid ne uporablja za odvračanje.

Zid, kot ga predlaga Trump, bi moral prečkati najmanj pet držav in zelo pomembne trgovske poti, je dodal Frowd, ki opozarja, da Trump zanemarja tesne vezi med severom in jugom Afrike.


V begunskih taboriščih na jugozahodu Alžirije zaradi maroške zasedbe Zahodne Sahare že več kot 40 let živijo zahodnosaharski begunci. Taborišča naj bi bila začasna rešitev, postala pa so dom za več generacij. Oglejte si tamkajšnje razmere.