Suad Abderahim, dejavna že kot študentka, je postala poslanka po strmoglavljenju dolgoletnega tunizijskega voditelja Zina El Abidina Ben Alija. Foto: Reuters
Suad Abderahim, dejavna že kot študentka, je postala poslanka po strmoglavljenju dolgoletnega tunizijskega voditelja Zina El Abidina Ben Alija. Foto: Reuters

53-letna političarka je zmagala že na lokalnih volitvah maja letos, ko je dobila 33,8 odstotka glasov podpore, a je za prevzem županskega položaja potrebovala še podporo mestnega sveta.

Za Suad Abderahim je glasovalo 26 svetnikov, 22 jih je podprlo njenega glavnega tekmeca Kamerla Idirja, ki je bil lokalni voditelj v času strmoglavljenega dolgoletnega tunizijskega voditelja Zina El Abidina Ben Alija, poroča spletni portal middleeasteye.net.

Suad Abderahim, ki v Tunisu vodi farmacevtsko podjetje, je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka na listi Enahde (čeprav je članica strankinega politbiroja), ki je na majskih lokalnih volitvah dobila 21 od 60 sedežev v mestnem svetu. Enahda je sicer del vladajoče koalicije.

Navdih ponosa za vse Tunizijke
Kot je dejala nova županja, je njena zmaga lahko navdih ponosa za vse tunizijske ženske. Svojo zmago je tako posvetila "vsem ženskam, ki so se morale boriti za vodilne položaje", poroča na spletu Deutsche Welle. BBC poroča, da so bile ženske izvoljene kot županje tudi v številnih drugih tunizijskih mestih.

Letošnje lokalne volitve, prve po arabski pomladi oziroma množičnih protestih 2011, so številni označevali kot glavni mejnik v tunizijskem prehodu v demokracijo po več desetletjih avtoritarnega režima, ki se je končal s tunizijsko vstajo pred osmimi leti.

Suad Abderahim je v javnosti postala znana v obdobju po strmoglavljenju Ben Alija, ko je postala poslanka. Takrat je premagala vseh deset moških protikandidatov.

V politiko je vstopila že kot študentka v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je postala dejavna v tunizijski generalni zvezi študentov. To je pozneje razpustil prav Ben Ali, Suad Abderahim pa je bila dva tedna v zaporu. Njena kandidatura na tokratnih volitvah je bila po mnenju poznavalcev predvsem poskus Enahde, da posodobi svojo javno podobo in se predstavi kot odprta stranka, ki sprejema sodobne vrednote.