Robert Mugabe bo v torek dopolnil 88 let, na oblasti pa je že vse od leta 1980. Foto: EPA
Robert Mugabe bo v torek dopolnil 88 let, na oblasti pa je že vse od leta 1980. Foto: EPA
Praznovanje vsako leto organizira podmladek Mugabejeve stranke. Prizor je z rojstnodnevne zabave leta 2010. Foto: EPA
Mugabe ne kaže znakov, da namerava položaj odstopiti mlajšemu. Foto: EPA
Čeprav je Zimbabve ena revnejših držav sveta, njen voditelj živi kot kralj. Foto: EPA

Na Mugabeja, ki bo v torek dopolnil 88 let, res letijo obtožbe, da ima pišmeuharsko držo Marije Antoanete, češ "pa naj jedo potico", vse odkar so v petek prišle na dan podrobnosti razkošnega slavja, a v tem primeru bo predsednik tisti, ki bo deležen orjaške rojstnodnevne pojedine, piše Guardian.

Vsako leto podmladek Mugabejeve stranke Zanu-PF, znan kot "Gibanje 21. februarja", najstarejšemu afriškemu voditelju priredi razsipno, lahko bi rekli perverzno slavje.
Za letos so na sporedu trije hodi jedi, gala glasbeni koncert največjih zimbabvejskih izvajalcev, lepotno tekmovanje "Miss 21st Movement" (Miss 21. gibanja) in nogometna tekma, poimenovana "Bob 88 Super Cup", poroča južnoafriški časnik Mail & Guardian.

Zbiranje denarja za slavje
Mugabejevi podporniki že dva meseca po vsej državi (kjer je, mimogrede, BDP na prebivalca mizernih 395 dolarjev) zbirajo sredstva za rojstnodnevno zabavo v Mutareju, ki naj bi stala skoraj milijon ameriških dolarjev - toliko kot tridnevna konferenca Zanu-PF-ja decembra lani.

Tako kot državna blagajna naj bi imela tudi Zanu-PF finančne težave, a na stranko v zadnjem času letijo obtožbe, da se pred prihajajočimi volitvami okorišča z dobički iz zimbabvejske diamantne industrije.
Kljub visoki starosti in ugibanju o njegovem zdravju (baje na sejah redno zaspi) je Mugabe že napovedal ponovno kandidaturo. Da bi se zdaj odrekel oblasti, po več kot treh desetletjih, bi bilo to "strahopetno dejanje", je dejal nedavno.

Koalicijski partner kritičen
A vsi predsednikovega rojstnega dne ne bodo proslavljali. Razsipnost je tako že obsodilo Gibanje za demokratične spremembe (MDC), katerega koalicijska pogodba z Zanu-PF je nenehno na preizkušnji. "To je totalna potrata davkoplačevalskega denarja in tipično za odnos Zanu-PF-ja," je bil oster Douglas Mwonzora, predstavnik MDC-ja.
"Soočamo se s hudim pomanjkanjem hrane v nekaterih delih države. To je problem, ki ga je treba nasloviti, Zanu-PF pa tega ne počne. Namesto tega zapravljajo milijon dolarjev za rojstni dan 88-letnega predsednika. Denar bi lahko zapravili za hrano in knjige. Mugabe je popolnoma brez stika z realnostjo. Ima napihnjen ego in misli, da je Zimbabvejcem všeč, kar počne," razlaga Mwonzora.

Mugabeju primerjava z drugimi državniki ni v ponos, še meni Mwonzora. "Mislim, da je edini predsednik na svetu, ki porabi toliko denarja za svoj rojstni dan. Mislim, da predsednik Obama ali premier Cameron tega ne počneta. Mugabe je predsednik revne afriške države in bi ga morali obsojati."
"Moral bi odstopiti"
Kritikam so se pridružile tudi skupine civilne družbe. Dewa Mavhinga iz organizacije Koalicija krize v Zimbabveju, tako pravi: "Gre za napačen način poboževanja posameznika: prepričanje, da je Mugabe nadbitje, medtem ko država trpi. V prestolnici imamo izbruh tifusa. Zanu-PF ima napačne prioritete. Mugabe je popolnoma brez stika z dogajanjem. Moral bi odstopiti in dopustiti sveže ideje. Dopolnil bo 88 let in že nakazuje vrnitev. Prenova vodstva v Zanu-PF-ju in v državi je nujno potrebna."

Mugabe je na zadnjih volitvah leta 2008 zmagal na zelo sporen način. Takrat je tesno zmagala stranka zdajšnjega premierja Morgana Tsvangiraja, a se Tsvangirai nato ni želel udeležiti drugega kroga predsedniških volitev proti Mugabeju, saj je tako protestiral proti nasilju Mugabejevih zagovornikov in vojske.