Ahmadinedžad je (znova)
Ahmadinedžad je (znova) "špiknil" zahodne države. Foto: EPA

Iranski predsednik je med obiskom v Šanghaju, kjer si je ogledal svetovno razstavo Expo 2010, dva dni po tem, ko so Združeni narodi sprejeli nov sveženj ukrepov proti Teheranu, dejal, da jedrske sile preostalim državam ne dovolijo niti uporabe jedrske tehnologije v miroljubne namene, medtem ko so nekatere med njimi že uporabile jedrske bombe.

Ahmadinedžad iz Šanghaja ne bo odpotoval v Peking niti niso predvidena srečanja s kitajskimi voditelji. Kitajska, sicer tradicionalna zaveznica Irana, je v sredo v Varnostnem svetu ZN-a glasovala za nove sankcije proti islamski republiki.

Kitajska, ki od Irana kupuje na milione sodčkov nafte vsako leto, je v VS-ju ZN-a glasovala za sankcije, a šele potem, ko so te precej omilili. Ahmadinedžad, se zdi, Kitajskai glasovanja za sankcije ni preveč zameril in je pohvalil dobre odnose med državama, ki bi lahko zgradili "boljši svet". "Veliki naciji Iran in Kitajska, dve najstarejši civilizaciji, lahko to skupaj uresničita," jezatrdil.

Rusija Iranu (za zdaj) ne bo dobavila raket
Ruski premier Vladimir Putin pa je med obiskom v Parizu napovedal, da bo Rusija ustavila dobavo svojih obrambnih raket Iranu. Dobava raket zemlja-zrak S-300 Iranu bi kršila nove sankcije ZN-a, je sporočil Kremelj. Po sprejetju sankcij je Rusija najprej trdila, da njena pogodba z Iranom ne krši sankcij. Napoved Kremlja je znak spremembe v odnosu Moskve do Teherana. Rusija je dolgo s svojim nasprotovanjem blokirala sprejetje novega kroga sankcij, nato pa je izgubila potrpljenje zaradi iranskih skrivalnic okoli njegovega jedrskega programa.

Iz Kremlja je prišel namig, da Rusija ne bo povsem odpovedala orožarskega posla z Iranom, temveč ga bo le zamrznila, dokler bodo veljale sankcije proti Teheranu.