Ahmadinedžad je še zadnjič nagovarjal svet v GS-ju ZN-a. Foto: EPA
Ahmadinedžad je še zadnjič nagovarjal svet v GS-ju ZN-a. Foto: EPA
Bojkot in protesti proti Ahmadinedžadu

Mahmud Ahmadinedžad je dejal, da Zahod z jedrsko tekmo druge države sili, da sprejemajo status quo. Ta politika postaja vedno bolj prevladujoča, je dejal iranski predsednik, ki je dodal še, da naj bi to dokazovale tudi "stalne grožnje neciviliziranih sionistov z vojaško akcijo". S tem je Ahmadinedžad mislil na Izrael.

Ahmadinedžad je v svojem osmem in zadnjem polurnem govoru v GS-ju ZN pozval k novemu svetovnemu redu in novemu načinu razmišljanja, saj "obstoj diskriminacije in monopola v ZN-u ni nikakor sprejemljiv".

Ahmadinedžad je tako dejal: "Verjamem, da nimajo muslimani, kristjani, judje, hindujci, budisti in drugi nikakršnih težav drug z drugim in niso med seboj sovražno razpoloženi. Oni dobro sobivajo in živijo v vzdušju miru in prijateljstva. Vsi imajo skupne cilje - pravico, čistost in ljubezen. Splošna težnja narodov je bila vedno prizadevati si za te pozitivne težnje, ki vzdržujejo vzvišene božanske in človeške lepote in vrline."

Iranski predsednik je nadaljeval: "A ta situacija v svetu in grenki incidenti v preteklosti so nastali zaradi napačnega upravljanja samooklicanih centrov moči, ki so se prodali hudiču. Red, ki je utemeljen na protičloveških idejah sužnjelastništva, starega in novega kolonializma, povzroča revščino, korupcijo, neznanje, izkoriščanje in diskriminacijo po vsem svetu."

"Iran se ne boji napada"
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v GS-ju ZN-a dejal, da bodo ZDA "storile, kar morajo", da bi preprečile Iranu, da pride do atomske bombe. Ahmadinedžad se je na grožnje odzval in dejal, da se Iran ne boji jedrskih napadov na svoja jedrska poslopja.

Pred poslopjem ZN-a v New Yorku se je sicer zbralo okoli tisoč ljudi, ki so protestirali proti njegovemu sodelovanju na zasedanju GS-ja ZN-a.

Bojkot in protesti proti Ahmadinedžadu