Vojni v Afganistanu in Iraku sta zahtevali že precej več življenj od terorističnih napadov 11. septembra. Terorizem pa je daleč stran od tega, da bi bil izkoreninjen. Foto: EPA
Vojni v Afganistanu in Iraku sta zahtevali že precej več življenj od terorističnih napadov 11. septembra. Terorizem pa je daleč stran od tega, da bi bil izkoreninjen. Foto: EPA
V New Yorku potekajo slovesnosti ob obletnici. Foto: EPA

"Ta dogodek je bil zapletena igra, ki so jo ZDA izkoristile za izgovor za napad na Irak in Afganistan ter prelivanje krvi nedolžnih ljudi," je na obletnico napadov, dejal Ahmadinedžad.

Iranski predsednik je že večkrat izpostavil, da je v povezavi s terorističnimi napadi v New Yorku in Washingtonu septembra 2001 še veliko nejasnega, ter pozval ZDA, naj razjasnijo vse okoliščine te tragedije. V današnjem govoru, ki so ga prenesli iranski mediji, je tudi menil, da so ZDA dogodek izkoristile za to, "da so se okoristile z nafto in drugimi naravnimi bogastvi" držav, ki so jih napadle.
Administracija tedanjega predsednika ZDA Georgea Busha je po napadih in z uvodno podporo mednarodne skupnosti začela vojno proti terorizmu, ki traja še danes. Ker so bili napadi delo vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, so ZDA kmalu napadle Afganistan, da bi strmoglavile talibane, ki so dajali zavetišče Al Kaidi in bin Ladnu.
Pakistan izrazil sožalje
Zadnjega je ameriškim silam uspelo ubiti šele 2. maja letos v Pakistanu. Pakistansko zunanje ministrstvo je v današnjem sporočilu za javnost izrazilo sožalje ob smrti vseh, ki so umrli 11. septembra 2001 ali drugih terorističnih napadih. "Kot država, ki jo je terorizem močno prizadel, potrjujemo našo zavezo h krepitvi mednarodnega sodelovanja v izkoreninjenju terorizma," so zatrdili na ministrstvu.

Svojci 67 britanskih žrtev napadov 11. septembra 2001 pa so se danes zbrali na spominski slovesnosti v Londonu. V katedrali Sv. Pavla se je zbralo okoli 2.000 ljudi, ki so se spomnili tudi žrtev drugih terorističnih dejanj.

Britanski zunanji minister William Hague je medtem v izjavi ob obletnici izpostavil, da terorizem izgublja moč. "V desetletju po napadih v ZDA leta 2001 je bilo edino, kar je teroristom uspelo doseči, poboj nedolžnih, pogosto v vrstah tistih, za katere so teroristi trdili, da se borijo zanje. Al Kaida je zdaj šibkejša kot kadar koli v zadnjih desetih letih; mnogo pomembnejši je postal miren upor, ki je na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki že privedel do političnega napredka," je dejal.