Eno izmed begunskih taborišč na jordanski strani meje. Foto: AP
Eno izmed begunskih taborišč na jordanski strani meje. Foto: AP
Satelitski posnetki prikazuje grobišče na nikogaršnji zemlji med državama. Foto: AI
Prikaz porasta zasilnih begunskih šotorišč v Rugbanu. Foto: AI

Jordanija jim ne dovoli vstopa v državo, hkrati pa so oblasti blokirale dostop do pomoči in zdravstvene oskrbe.

"Razmere za ljudi, ki so ujeti na puščavski nikogaršnji zemlji med Sirijo in Jordanijo, so obupne, hrane zmanjkuje, bolezni se širijo. V nekaterih primerih ljudje trpijo ali celo umirajo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, preprosto zato, ker jim Jordanija ne dovoli vstopa in ker so oblasti blokirale dostop do pomoči, zdravstvene in ustrezne humanitarne oskrbe," je poudarila Tirana Hassan, direktorica za krizni odziv pri AI.

Kot so zapisali v sporočilu, so države, ki mejijo na Sirijo, med njimi tudi Jordanija, ki gosti 650.000 beguncev, sprejele veliko večino ljudi, ki bežijo pred vojno, in s tem že močno izčrpale svoje zmogljivosti. AI svetovne voditelje tako poziva, naj sprejmejo konkretne zaveze za prevzem svojega poštenega deleža pri zaščiti beguncev: "S tem bi zmanjšali pritisk na države, ki gostijo veliko število beguncev, in slednjim omogočili ustrezno zaščito in dostojno življenje."

Jordanijo pa AI poziva, naj nemudoma dovoli vstop beguncem s tega območja.

Hrano so jim nazadnje dostavili avgusta
Humanitarna pomoč na območje se je po navedbah AI popolnoma ustavila, ko so jordanske oblasti zaprle prehoda Rukban in Hadalat po napadu 21. junija, v katerem je bilo ubitih sedem mejnih policistov. Od takrat so 75.000 ljudem hrano dostavili samo enkrat, na začetku avgusta. Humanitarnim organizacijam je jordanska vlada prepovedala dostop do nikogaršnje zemlje in so bile prisiljene spraviti hrano do peščenega grebena z žerjavom.

Videoposnetki, ki jih je pridobil AI, kažejo desetine improviziranih grobov blizu begunskih šotorov. "Nedostopnost ustrezne zdravstvene oskrbe in zelo slabe razmere so smrtonosna kombinacija. Slaba higiena, sanitarne razmere in omejen dostop do čiste vode naj bi vodili do izbruha hepatitisa, ki naj bi bil glavni vzrok smrti otrok v neuradnem kampu pri Rukbanu," opozarja AI.

Jordanske oblasti kot razlog za zaprtje meje in prekinitev dostave humanitarne pomoči navajajo varnostne zadržke. Območje namreč po njihovih navedbah vse bolj nadzoruje skrajna skupina Islamska država. Jordanija priznava težavnost tamkajšnje humanitarne situacije in je pripravljena sprejeti svoj delež odgovornosti, a obenem mednarodno skupnost poziva, naj prevzame svojega.

Kot navajajo pri AI, so bili sirski begunci pred tem v Jordaniji dobrodošli. "Pred vstopom v Jordanijo so na meji šli skozi podroben pregled in registracijski postopek. Oblasti lahko znova uporabijo te postopke in ob odprtju vrat beguncem, ki bežijo pred vojno v Siriji, zagotovijo tudi varnost," še menijo v organizaciji.