Ajatola Ali Hamenej ima pri vseh odločitvah v Iranu zadnjo besedo. Foto: Reuters
Ajatola Ali Hamenej ima pri vseh odločitvah v Iranu zadnjo besedo. Foto: Reuters

V skladu z zgodovinskim sporazumom bo Teheran v zameno za odpravo gospodarskih in finančnih sankcij proti Iranu omejil svoj jedrski program in dovolil mednarodni nadzor svojih jedrskih dejavnosti.

Ali Hamenej je v pismu predsedniku Hasanu Rohaniju zapisal, da je odobril odločitev iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost o izvajanju dogovora, a opozoril, da bo treba izvajanje "strogo nadzorovati", da bi preprečili obsežno škodo, ki bi lahko nastala zaradi nejasnosti in dvoumnosti v dogovoru.

V pismu je tudi obtožil ameriškega predsednika Baracka Obamo, da skuša strmoglaviti iransko vlado. ZDA so po njegovih besedah povzročale težave in širile sovražnost tako glede jedrskega kot tudi glede drugih vprašanj. "Nič ne kaže, da se bo v prihodnosti kaj spremenilo," je poudaril v pismu, objavljenem na njegovi spletni strani.

Hamenej je posvaril, da bi bile nove sankcije proti Iranu, ki bi jih sprejele svetovne sile, kršitev dogovora. "Če bo katera koli država, ki je sodelovala v pogajanjih, to storila, bo to kršitev dogovora in vlada bo obvezana končati dogovor," je dejal.

Ameriški predsednik Barack Obama in Evropska unija sta v nedeljo napovedala ukrepe, ki bodo omogočili umik sankcij proti iranskim bankam in energetskemu sektorju, ko bodo mednarodni opazovalci končali preiskavo o morebitni vojaški dimenziji iranskih jedrskih dejavnosti v preteklosti.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) naj bi končno poročilo o tem v skladu s časovnico pripravila do 15. decembra.