Aktiviste so prepeljali v priporne centre v Murmansku. Foto: EPA
Aktiviste so prepeljali v priporne centre v Murmansku. Foto: EPA

30 članov posadke ladje Arctic Sunrise so ruski organi zasliševali več ur, potem ko so pred dnevi približali naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom.

Dva aktivista okoljevarstvene organizacije sta splezala na ploščad in protestirala proti črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju.

Ruske oblasti so aretirale celotno posadko ladje, ki je plula pod nizozemsko zastavo. Greenpeace trdi, da je bila ladja v mednarodnih vodah, zato menijo, da je bila ruska akcija nezakonita. Moskva zanika te trditve in vztraja, da je bila ladja v izključno gospodarskem območju Rusije.

Oglasil se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da aktivisti niso pirati, so pa prekršili zakon. Sam sicer natančno ne ve, kaj se je dogajalo, "a povsem očitno je, da aktivisti niso pirati, očitno pa je tudi, da so kršili načela mednarodnega prava".

Rusko pravosodje vodi proti aktivistom preiskavo zaradi domnevnega piratstva, zaradi česar je po zakonu zagrožena kazen do 15 let zapora.

Iz Greenpeacea so sporočili, da so aktiviste priprli za 48 ur, medtem ko niti diplomatom niti odvetnikom nisi dovolili dostopa do njih. Okoli 30 ruskih in tujih aktivistov so po zaslišanju prepeljali v priporne centre v Murmansku in njegovi okolici.

Ivan Blokov iz ruskega Greenpeacea je odločitev pristojnih oblasti označil za "popolnoma nerazumljivo". Očital jim je nezakonito ravnanje.