Sirski predsednik ponuja amnestijo upornikom, ki bodo v prihodnjih treh mesecih položili orožje in se predali. Foto: Reuters
Sirski predsednik ponuja amnestijo upornikom, ki bodo v prihodnjih treh mesecih položili orožje in se predali. Foto: Reuters
Alep
V porušenem Alepu so razmere nevzdržne, zalog je le še za nekaj tednov. Foto: Reuters

"Vsi, ki so oboroženi (...) in jih išče pravosodje (...), bodo nekaznovani, če se predajo in položijo orožje," je med drugim zapisano v predsedniškem odloku.

Humanitarna operacija v od spopadov porušenem Alepu, v katerem je po zaprtju zadnje dobavne poti okoli 300.000 ljudi ostalo brez nujne pomoči, bo vključevala vzpostavitev humanitarnega koridorja. Kot je pojasnil ruski obrambni minister Sergej Šojguj, naj bi odprli štiri koridorje: tri za civiliste in "teroriste, ki se želijo predati", za te pa naj bi bil na voljo tudi četrti koridor na severu mesta. V vzhodni del mesta naj bi dostavili zdravila, hrano in vodo in omogočili evakuacijo ranjenih.

Kot poroča Reuters, so provladne vojaške sile zasedle predel Alepa, ki je bil doslej v rokah upornikov, kar označujejo za morebiti največji uspeh vladnih sil v pet let trajajoči državljanski vojni, v kateri je umrlo več sto tisoč Sircev, več milijonov pa je razseljenih.

Zalog le še za nekaj tednov
Pozivi k humanitarni prekinitvi spopadov so se znova okrepili tudi v Bruslju. Brez hitre humanitarne podpore bi lahko zaloge hrane pošle v nekaj tednih, mesto pa se lahko spremeni v največjo humanitarno katastrofo sirskega konflikta, sta v skupni izjavi za javnost sporočila visoka predstavnica EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides.

Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je danes ZDA in Rusijo pozval, naj sodelujejo pri prizadevanjih za zmanjšanje bojev v Siriji, in opomnil, da bi imelo v nasprotnem primeru spodletelo sodelovanje Washingtona in Moskve negativne posledice na mirovne pogovore.

HRW: Uporablja se kasetno strelivo
Medtem organizacija za človekove pravice Human Rights Watch opozarja, da so ruske in sirske vladne sile v napadih v zadnjih dveh mesecih 47-krat uporabile prepovedano kasetno strelivo. Številni napadi so se zgodili v severnem in zahodnem predelu Alepa.

Organizacija je decembra lani sporočila, da so od 30. septembra, ko je Rusija začela napade, do decembra našteli 20 tovrstnih napadov. "Ruska vlada mora takoj zagotoviti, da njene in sirske sile ne uporabljajo orožja, ki ne izbira žrtev," je povedal predstavnik HRW-ja Ole Solvang.

Uporabo streliva, ki vsebuje več manjših bomb, ki pokrijejo široko območje in lahko pri tem ubijejo številne civiliste, prepoveduje konvencija iz leta 2008. Podpisalo jo je 98 držav, med katerimi ni Rusije.

Ločitev Fronte Al Nusre od Al Kaide
Medtem je vodstvo Al Kaide svoji sirski veji Fronta Al Nusra sporočilo, da bi lahko prekinili organizacijske stike s svetovno džihadistično organizacijo, da bi tako ohranili njeno enotnost v boju v Siriji. Kot poroča Reuters, bi lahko ločitev Al Kaide in Al Nusre odprla pot večji podpori Fronte Al Nusra zalivskih držav, predvsem Katarja, in k tesnejšim povezavam z drugimi oboroženimi skupinami v Siriji.