Izraelski zunanji minister meni, da skuša Al Kaida izkoristiti napetosti med kristjani in muslimani na Balkanu. Foto: EPA
Izraelski zunanji minister meni, da skuša Al Kaida izkoristiti napetosti med kristjani in muslimani na Balkanu. Foto: EPA
BiH
Tuji skrajneži v BiH-u so za svoje ideje dobili privržence tudi med domačini. Foto: EPA

Na obisku pri Avigdorju Liebermanu v Jeruzalemu se je mudil makedonski premier Nikola Gruevski, ki mu je izraelski zunanji minister predstavil svoje ocene in obveščevalne podatke, na podlagi katerih Izraelci sklepajo, da bo "svetovna mreža džihada" v prihodnje svoje delovanje razširila na Balkan.

Po besedah Liebermana na selitev operacij kažejo sledi denarja iz muslimanskih dobrodelnih operacij, ki se steka v balkanske države, predvsem tja, kjer živijo Bošnjaki in Albanci.

Izraelski zunanji minister je pojasnil, da islamske teroristične organizacije v svoje vrste že novačijo nove ljudi in ustanavljajo teroristične celice. Gruevskega je zato Lieberman pozval, naj ne dovoli, da bi se skrajneži ukoreninili tudi na Balkanu.

Afriške države že v lovkah Al Kaide
Preden se je Al Kaida usmerila na Balkan, se je po besedah Liebermana že dobro utrdila v Somaliji, Keniji in Nigeriji, o čemer sama po sebi govorita neuspeli napad Nigerijca na ameriško potniško letalo in poskus napada nekega Somalijca na danskega karikaturista, ki je narisal karikaturo preroka Mohameda. Skrajno libanonsko gibanje Hezbolah je medtem svoje operacije že dobro razširilo v Južni Ameriki.

Skrajneži nič novega na Balkanu
Prisotnost Al Kaide in islamskih skrajnežev na Balkanu in predvsem v BiH-u za zahodne obveščevalne službe verjetno ni nova novica, saj se o tem govori že od konca vojne v BiH-u, ko so v državi ostali številni tuji islamski borci. Izmed njih so največ skrbi povzročali pripadniki skrajne vahabistične veje islama, ki naj bi se povezali z Al Kaido in BiH izkoristili za teroristične napade po Evropi.

Na tuje islamske borce so oblasti znova postale pozorne po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, ko so ameriške oblasti ugotovile, da sledi vodijo tudi v BiH. Jeseni leta 2005 so v BiH-u prijeli skrajneže, ki naj bi se pripravljali za samomorilske napade v Evropi. Zaradi pritiskov drugih držav, predvsem ZDA, so se oblasti odločile, da tujim borcem prekličejo državljanstva in jih izženejo v svoje domovine.