Al Kaida je v zadnjem letu izgubila primat med muslimanskimi džihadisti proti samooklicani Islamski državi, ki je med drugim začela boj tudi proti talibanom v Afganistanu. Foto: Reuters
Al Kaida je v zadnjem letu izgubila primat med muslimanskimi džihadisti proti samooklicani Islamski državi, ki je med drugim začela boj tudi proti talibanom v Afganistanu. Foto: Reuters

"Kot emir Al Kaide vam obljubljam zvestobo, s čimer v njihovi zvestobi muli Omarju sledim poti Osame bin Ladna in njegovih mučeniških bratov," je v posnetku, ki je bil v četrtek objavljen na džihadističnih spletnih straneh, dejal Ajman Zavahiri in razblinil vse dvome o tem, da Al Kaidi ne ugaja novi voditelj talibanov.

Neenotnost v talibanskem vodstvu
Mula Ahtar Mansur je bil uradno za vrhovnega poveljnika talibanov imenovan 31. julija, po uradnem priznanju smrti dolgoletnega voditelja mule Omarja. Mansur se je sicer soočil z nasprotovanjem nekaterih talibanskih poveljnikov - pomembni člani vodstva, vključno s sinom in bratom pokojnega mule Omarja, namreč Mansurju nočejo obljubiti zvestobe. Talibani so pred 13 leti po napadu ameriške koalicije sicer izgubili oblast v Afganistanu, a z uspešnim upiranjem v zadnjih letih so prisilili vlado v Kabulu v neposredna pogajanja za končanje vojne pod Hindukušem.

Hkrati tudi bodica proti Islamski državi
Zavahiri, ki vodi Al Kaido vse od smrti Osame bin Ladna, se skriva na območju afganistansko-pakistanske meje, izjava pa je njegovo prvo objavljeno sporočilo po lanskem septembru. Kot je v videoposnetku dodal Zavahiri, je "Islamski emirat", ki so ga v Afganistanu vzpostavili talibani, "prvi legitimni emirat po padcu otomanskega imperija, na svetu pa razen njega ni drugega legitimnega emirata". Z omenjeno izjavo je Zavahiri odločno napadel tudi samooklicani kalifat oz. Islamsko državo, ki si je v zadnjem letu izborila prevlado v globalnem džihadističnem gibanju.