Ameriški predsednik Barack Obama je sprva zatrdil, da ZDA ne bodo sodelovale v kopenski ofenzivi na IS, saj da bodo to nalogo opravili njihovi zavezniki na terenu. V Iraku so to iraška vojska in pašmergi, v Siriji pa opozicija režima Al Asada. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je sprva zatrdil, da ZDA ne bodo sodelovale v kopenski ofenzivi na IS, saj da bodo to nalogo opravili njihovi zavezniki na terenu. V Iraku so to iraška vojska in pašmergi, v Siriji pa opozicija režima Al Asada. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Al Kaida ima svoje borce tudi v Siriji. Skupina Fronta Al Nusra se bori proti vladavini sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Vplivni veji mednarodne teroristične organizacije Al Kaide v Jemnu (AQAP) in v Magrebu (AQIM) sta ostali zvesti njenemu vodji Ajmanu Al Zavahiriju. Ta je bil sicer v preteklosti deležen kritik Islamske države (IS), predvsem zaradi nestrinjanja z njihovim načinom delovanja.

Skupini sta v skupni izjavi na Twitterju pozvali vse džihadiste, naj ob nastajajoči mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA pozabijo na razlike. "Iz enotnosti narodov nevernikov naredite razlog za svojo enotnost proti njim," so zapisali in Washington obtožili "križarske kampanje proti islamu in vsem muslimanom".

ZDA razmišljajo tudi o kopenski ofenzivi na IS
Ameriški predsednik Barack Obama je pred dobrim tednom predstavil strategijo boja ZDA proti IS-ju v Siriji in Iraku ter med drugim napovedal dodatne zračne napade na džihadiste v obeh državah - tudi v Siriji, kjer jih do zdaj ni bilo.

Ob tem je pojasnil, da ZDA v boju proti IS-ju na teren ne bodo pošiljale svojih vojakov, ampak bodo to nalogo prevzeli zavezniki. V Iraku iraška vojska in Kurdi, v Siriji pa zmerna opozicija predsedniku Bašarju Al Asadu, ki jo bodo morale ZDA šele izuriti in opremiti.

Kot pa je danes sporočil načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Martin Dempsey, ZDA razmišljajo tudi o kopenski ofenzivi, če zastavljeni načrt ne bi bil uspešen.

Dempsey je nastopil v senatnem odboru za oborožene sile skupaj z obrambnim ministrom Chuckom Hagelom, v sredo pa bo v odboru za mednarodne odnose na isto temo boja proti IS nastopil državni sekretar John Kerry. Vsi trije bodo potem nastopili pred ustreznima odboroma predstavniškega doma v četrtek.

"Z Isilom smo v vojni tako, kot smo v vojni z Al Kaido"
Hagel je pred poslanci v kongresu odpravil vse dvome, da gre res za vojno, ko je dejal, da so ZDA v vojni z IS-jem, kot so v vojni s teroristično mrežo Al Kaida. Hagel je tudi skušal zavrniti dvome o ustreznosti oboroževanja opozicije v Siriji. Zagotovil je, da bodo pozorno spremljali, kam bo šlo orožje.

ZDA so od začetka avgusta izvedle več kot 160 zračnih napadov na položaje IS-ja v Iraku in si želijo oblikovati mednarodno koalicijo, ki bi vključevala tudi arabske države, da bi onemogočili delovanje sunitskih skrajnežev.