Pripadniki Al Šababa v zadnjih mesecih krepijo napade v Somaliji in drugih afriških državah. Foto: EPA
Pripadniki Al Šababa v zadnjih mesecih krepijo napade v Somaliji in drugih afriških državah. Foto: EPA

Napadalci so najprej pred stavbo razstrelili avtomobil bombo, potem pa je sledil strelski obračun med skrajneži in varnostniki. Vladnim silam je potem po navedbah tamkajšnje policije uspelo prevzeti nadzor nad stavbo, ki leži v predelu mesta, ki ga je Al Šabab v zadnjih mesecih že večkrat napadel.

Tokratni napad je bil podoben prejšnjemu: pripadniki milice so si vstop v stavbe zagotovili z detonacijo vozil pred vhodom, potem pa vdrli v poslopje. Predstavnik Al Šababa je potrdil, da so za napad odgovorni njihovi pripadniki. Podoben napad v Mogadišu je milica izvedla konec marca, ko je bilo mrtvih 14.

Milica se bojuje proti vladi, ki jo podpirata mednarodna skupnost in Afriška unija, in je od avgusta 2011 doživela več vojaških porazov ter drugo za drugo izgubljala svoje utrdbe v središču in na jugu države. Skupina odtlej krepi gverilske akcije, od tega je številne izvedla v Mogadišu.

Najodmevnejši napad je milica izvedla v začetku aprila, ko je v napadu na študentski kampus na severovzhodu Kenije umrlo 148 ljudi.