Privrženci Al Sisija so slavili njegovo zmago. Foto: Reuters
Privrženci Al Sisija so slavili njegovo zmago. Foto: Reuters
Abdul Fatah Al Sisi
Mnogi Egipčani v Sisiju vidijo rešitelja iz trenutnih razmer. Foto: Reuters

Volilna udeležba na predčasnih predsedniških volitvah je bila 46 odstotkov, čeprav so se oblasti trudile, da bi na volišča zvabile čim večje število ljudi.

Po večini preštetih glasov kaže na prepričljivo zmago Al Sisija, čigar zmaga pred volitvami ni bila vprašljiva. Nekdanji poveljnik vojske je julija lani z oblasti odstavil zakonito izvoljenega predsednika Mohameda Mursija in nato nasilno zatrl proteste njegove Muslimanske bratovščine, ki so jo pozneje prepovedali.

Muslimanska bratovščina je bojkotirala glasovanje, pri tem pa so se ji pridružile še nekatere liberalne in sekularne skupine. Sisijev edini nasprotnik na glasovnici je bil predstavnik sekularne levice Hamden Sabahi, ki je prejel slabe štiri odstotke glasov.

Sam se je pritoževal zaradi nepravilnosti v volilnem procesu, a zavrnil pozive svojih privržencev k umiku kandidature, saj to po njegovem mnenju ne bi bilo v interesu Egipčanov.

Tri dni glasovanja
Volitve so se začele v ponedeljek in bi morale potekati do torka, a si jih oblasti podaljšale še za en dan. S tem so po lastnih besedah želele omogočiti udeležbo večjega števila volivcev zaradi izjemne vročine.

Po koncu drugega volilnega dne je bila namreč ta približno 37-odstotna, kar je precej manj od 52 odstotkov, kolikor jih je glasovalo na volitvah leta 2012, ko je zmagal Mursi.

Objavo volilnih izidov je pospremilo navdušenje privržencev Sisija, v katerem mnogi vidijo človeka trde roke, ki bo znal znova vzpostaviti stabilnost v najbolj poseljeni arabski državi, potem ko je strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka sledilo nemirno in kaotično obdobje.