Socialisti Edija Rame vodijo v vseh napovedih, a njihova prednost se je v zadnjih mesecih nevarno stopila, tako da bi PS lahko ostal brez absolutne večine v parlamentu. Foto: EPA
Socialisti Edija Rame vodijo v vseh napovedih, a njihova prednost se je v zadnjih mesecih nevarno stopila, tako da bi PS lahko ostal brez absolutne večine v parlamentu. Foto: EPA
Sali Berisha (predsednik demokratske stranke Albanije)
Sali Berisha, ki mu je pred 16 leti neslavno razpadla država, je odločen, da ostane predsednik vlade, o čemer pa bo najverjetneje odločala majhna stranka nekdanjih socialističnih odpadnikov. Foto: EPA

Aprila so namreč zaradi spora med vladajočo koalicijo premierja Salija Berishe (Demokratska stranka) in vodjo opozicijskih socialistov Edija Rame odstopili trije člani od sedemčlanske komisije, vse do danes pa niso dosegli dogovora o njihovih naslednikih.

Vse pripravljeno za izpodbijanje izida
"Trenutno vlada zamrznitev," je potrdil neimenovani zahodni diplomat. Dodal je, da obstaja velika verjetnost, da bo izide nedeljskih volitev izpodbijala bodisi sedanja vladajoča koalicija ali opozicija.

V Albaniji so vse volitve po padcu komunizma pred dvema desetletjema potekale v senci nasilja in obtožb o nepravilnostih. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pred štirimi leti je tako koalicija z demokrati dobila celo za spoznanje manj glasov kot predtem vladajoči socialisti (40,18 % - 40,85 %), a so demokrati osvojili tri sedeže več.

16 let od skorajšnjega razpada države
V eni najbolj nerazvitih evropskih držav pa se še dobro spominjajo razpada državnega sistema leta 1997, ko je vsesplošni upor opeharjenih varčevalcev spodnesel vlado Salija Berishe, na predčasnih volitvah so zmagali socialisti, česar pa Berisha ni želel priznati. Nenavaden upor ni bil toliko politični kot upor ljudi, ki so ostali brez vseh prihrankov, ki so jih vložili v denarne piramidne sisteme. V trenutku, ko je bila Albanija tik pred tem, da razpade na več delov, je Berisha le odstopil in prepustil oblast socialistom.

Socialistom (pre)tesna zmaga?
Več kot 3,2 milijona volivcev bo v nedeljo med okoli 7.000 kandidati izbiralo poslance za 140-članski kuvendi. Volitve bo opazovalo okoli 600 tujih opazovalcev. Volišča se bodo odprla ob 7. uri zjutraj in zaprla 12 ur pozneje. Prvi izidi naj bi bili znani v ponedeljek.

Po predvolilnih anketah se zmaga obeta Ramejevim socialistom, ki naj bi prejeli nekaj več kot 40 odstotkov glasov, medtem ko naj bi Berisha osvojil nekaj manj kot 40 odstotkov. Jeziček na tehtnici bo tako predvidoma tretja stranka v državi: socialistično gibanje za integriteto (LSI), ki mu napovedujejo dobrih pet odstotkov glasov, v zdajšnjem sklicu parlamenta pa je bil del vladajoče koalicije.