Po izidih vzporednih volitev je novi stari premier Albanije Edi Rama iz vrst socialistov. Foto: Reuters
Po izidih vzporednih volitev je novi stari premier Albanije Edi Rama iz vrst socialistov. Foto: Reuters
Volitve v Albaniji
Do 16. ure je bila volilna udeležba le okoli 35-odstotna, zato so volitve podaljšali za eno uro. Foto: Reuters
Prenovljen trg v Tirani
Na prenovljenem, doslej kaotičnem središču Tirane, so zadnji dan ramazana muslimanski verniki zaznamovali z molitvijo. Foto: Reuters

Socialistična stranka je prejela med 45 in 49 odstotki glasov. Na drugo mesto se je uvrstila Demokratska stranka Lulzima Bashe, ki je po vzporednih izidih dobila do 34 odstotkov glasov.

Volišča naj bi bila predvidoma odprta do 19. ure, a so zaradi hude vročine - bilo je kar 39 stopinj Celzija - in nizke udeležbe volitve podaljšali do 20. ure. Končna udeležba je bila 44,9-odstotna, kar je najmanj v zgodovini albanskih volitev.

Socialistična stranka je morda osvojila tudi večino oziroma več kot 70 sedežev v 140-članskem parlamentu, vendar bo to znano v ponedeljek ob razglasitvi uradnih rezultatov.

Med kampanjo sta bila glavna favorita za zmago prav socialistična stranka premierja Edija Rame in desnosredinska Demokratska stranka Lulzima Bashe. Obe stranki sta se povezali proti stranki Socialističnega gibanja za integracijo albanskega predsednika Ilirja Mete.

Nujna reforma pravosodnega sistema
Od novoizvoljene stranke pričakujejo predvsem reforme pravosodnega sistema, ki so nujne za korak naprej v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo.

Več tisoč muslimanov, ki v državi predstavljajo okoli 60 odstotkov prebivalstva, je v prenovljenem središču Tirane z molitvami zaznamovalo zadnji dan ramazana.

Več sto primerov podkupovanja in ustrahovanja
Med kampanjo so zaznali več sto primerov poskusov podkupovanja in ustrahovanja volivcev, je v izjavi zapisalo albansko notranje ministrstvo, ki pa ni razkrilo vpletenih strank.

Socialisti Rame so ob prevzemu vlade leta 2013 uspeli ekonomsko rast dvigniti na 3,45 odstotka v primerjavi z 0,97-odstotno rastjo ob prevzemu, vendar niso uspeli zagotoviti kampanjske obljube o novih 300.000 delovnih mestih ter brezplačnem zdravstvu za starejše od 40 let.

Mednarodni ugled države je padel tudi zaradi podatka, da je Albanija največji proizvajalec konoplje na prostem.

Zmagovalci v Albaniji socialisti premierja Rame
Zmagovalci v Albaniji socialisti premierja Rame