Kosovska in albanska zastava. Foto: Reuters
Kosovska in albanska zastava. Foto: Reuters
Protest je v Prištini potekal mirno, potem pa so prijeli Albina Kurtija. Foto: Reuters

Gre za ljudski praznik vseh Albancev, jutri pa bodo v Republiki Albaniji praznovali dan narodnoosvobodilne vojne oziroma boja proti tujemu okupatorju. Dan zastave je v zadnjih letih postal najpomembnejši praznik na Kosovu. Številni Kosovci se še spomnijo, ko je bilo slavje na ta dan prepovedano, slavili so lahko šele dan pozneje, ko je albanski praznik sovpadel z dnevom AVNOJ-a, ki je bil največji praznik v nekdanji Jugoslaviji. Zdaj pa je na Kosovu najbolj političen praznik prav dan zastave, rdeče zastave s črnim dvoglavim orlom. Oblasti nekdanje države so to zastavo sicer prepovedovale, češ da je to zastava tuje države, to je Albanije.

Poleg tega, da gre za uradno zastavo Albanije, je rdeče-črn prapor tudi narodna zastava Albancev. Celo prva leta po prihodu mednarodnih sil na Kosovo so nastajali nesporazumi, ker je bilo tujim silam težko dopovedati, za kaj vse gre pri tej zastavi. Obregali so se celo ob vihranje zastav na poročnih slavjih. Kosovo ima zdaj že sedem let modro-rumeno državno zastavo, še vedno pa zelo pogosto uporabljajo tudi rdeče-črno zastavo.

Ta zastava je letos nočna mora tudi za oblasti neodvisnega Kosova: tako je gibanje Samoodločba napovedalo, da bodo prav danes v Prištini in drugih mestih demonstracije. Gibanje Samoodločba ne popušča od svoje temeljne zahteve: sporazum o skupnosti srbskih občin na Kosovu je treba preklicati, saj pomeni kršenje ozemeljske celovitosti države. Verjamejo, da to pomeni prostovoljno odrekanje delu kosovskega ozemlja.

V Prištini prijeli Kurtija
Po protestu v Prištini je policija prijela poslanca omenjenega gibanja Albina Kurtija in še 87 pripadnikov gibanja. Policija je Kurtija prijela zaradi naloga za prijetje, ki so ga zanj izdali zaradi aktiviranja solzivca na seji parlamenta in povzročanja splošne nevarnosti. 18. novembra je s poprovim razpršilom poškropil poslanca vladne koalicije. Policijske enote so obkolile poslopje, kamor se je zatekel Kurti, in ga aretirale. Njegovi somišljeniki so protestirali, zatem pa so sledili incidenti, v katerih so bili ranjeni štirje ljudje. Med ranjenimi so dva policista in dva privrženca Samoopredelitve.

Kosovo tako brede še globlje v politično krizo. Kosovska policija je namreč že 18. novembra aretirala opozicijsko poslanko in obkolila Kurtijev dom, zato so v Prištini izbruhnili nasilni opozicijski protesti. Najmanj štirje policisti so bili ranjeni, 13 protestnikov so aretirali. Vodjo poslanske skupine opozicijskega Zavezništva za prihodnost Kosova Doniko Kadaj-Bajupi so aretirali, ker naj bi v parlamentu večkrat odvrgla solzivec. Sodišče je zanjo odredilo 30 dni pripora. Tožilstvo je zaradi suma, da sta v parlamentu odvrgla solzivec in druge predmete, vložilo obtožnico še proti dvema poslancema Samoopredelitve, Albuleni Haxhiu in Fatonu Topalliju.