Svet
Jeruzalem
Pogled na staro mestno jedro Jeruzalema, ki je na vzhodni, palestinski strani. Zahodni del mesta je Izrael (po mnenju ZN-a) nezakonito zasedel leta 1967. Foto: Pixabay
Tel Aviv
Ameriško veleposlaništvo v Tel Avivu, ki ga ZDA vse od sprejetja zakonodaje namerava prenesti v Jeruzalem. Foto: Reuters
Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas se namerava glede ameriškega priznanja Jerzualema za prestolnico Izraela sestati s francoskim, turškim in egiptovskim predsednikom ter katarskim emirjem in jordanskim kraljem. Foto: EPA
Abdullah II.
Jordanski kralj Abdullah II., katerega dinastija je skrbnica islamskih svetišč v Jeruzalemu, odločno obsoja napovedana Trumpova dejanja. Foto: EPA

Dodaj v

Ali bo Trump Jeruzalem priznal za prestolnico Izraela?

Odločitev bi nosila daljnosežne geopolitične posledice
3. december 2017 ob 21:40
Jeruzalem,Washington,Tel Aviv - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ameriški mediji poročajo, da bo predsednik Donald Trump v sredo najverjetneje priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela. Njegov svetovalec in zet Jared Kushner je za Reuters dejal, da Trump končne odločitve še ni sprejel.

Status Jeruzalema je bil vedno ena najbolj spornih točk v prizadevanjih za doseganje miru med Izraelci in Palestinci. Poteza bi najverjetneje še poslabšala odnose in dodatno otežila proces sprave. Obe strani namreč Jeruzalem prepoznavata za svojo prestolnico. V Jeruzalemu so vladna infrastruktura Izraela in nekatera najpomembnejša svetišča muslimanskih Palestincev. Izraelsko priključitev vzhodnega dela mesta leta 1967 Združeni narodi obravnavajo kot nelegitimno, mednarodna skupnost pa Jeruzalema ne priznava za izraelsko prestolnico.

Trump bi utegnil po poročanju ameriških medijev, prvi je o tem pisal Wall Street Journal, Jeruzalem za prestolnico oklicati v govoru v sredo, dokončno odločitev o tem pa naj bi sprejel v ponedeljek. Zakon iz leta 1995 (Jerusalem Embassy Act), ki ga je sprejel takratni ameriški kongres, predvideva tudi premestitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Selitev je obljubljalo že več ameriških predsednikov. Trump naj bi sicer za zdaj Jeruzalem priznal za izraelsko prestolnico, ameriško veleposlaništvo pa bo po poročanju CNN-a preselil šest mesecev kasneje ali pa sploh ne. Selitev veleposlaništva je sicer obljubljal v predsedniški kampanji, poroča Independent.

Pozivi ZDA, naj ne prestavijo veleposlaništva
Poročanje o priznanju prestolnice je močno razburilo Palestince. Gibanje Hamas je pozvalo k oboroženemu uporu v boju za Jeruzalem. Arabska liga in zmernejše palestinske oblasti medtem ZDA pozivajo, naj ne prestavijo svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. To bi po njihovem mnenju pokopalo morebitna bližnjevzhodna mirovna pogajanja v prihodnosti in zanetilo novo nasilje na nemirnem območju.

"Vzhodni Jeruzalem s svojimi svetišči je začetek in konec vsake rešitve, ki območje brani pred uničenjem," je zapisal tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Čeprav ZDA v sporočilu za javnost niso neposredno omenjene, gre za jasno sporočilo, da bi "izraz priznanja združenega Jeruzalema za prestolnico Izraela" pomenil konec možnosti za mirovni proces.

Abas se bo sestal s predsedniki in vladarji
Abas je sprožil diplomatsko kampanjo, s katero skuša spodbuditi mednarodno nasprotovanje pričakovanemu koraku ZDA. Palestinski predsednik je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v zvezi s tem že govoril s francoskim, turškim in egiptovskim predsednikom, katarskim emirjem in jordanskim kraljem.

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Geit je že ponovil palestinska svarila: "Zelo jasno sporočamo, da sprejetje takšnega ukrepa ni upravičeno. Ne bo služilo miru ali stabilnosti, ampak bo vodilo v ekstremizem in zatekanje k nasilju. To koristi le eni strani: izraelski vladi, ki je sovražna miru."

Občutljivo vprašanje za Arabce in muslimane
Jordanske oblasti naj bi že pozvale h kriznemu srečanju Arabske lige in Organizacije islamskega sodelovanja, je za Reuters sporočil jordanski uradnik, ki je želel ostati neimenovan. "Razglasitev prestolnice bi zavrla vsa prizadevanja za premik mirovnega procesa, arabske in muslimanske dežele pa bi jo imele za provokacijo," je dejal in dodal, da "nobeno vprašanje ne bo premaknilo Arabcev in muslimanov v takšni meri kot Jeruzalem".

Dinastija kralja Abdulaha II. je tudi uradni skrbnik islamskih svetišč v Jeruzalemu, zato so jordanske oblasti še posebej pozorne na dogajanje okoli mesta, še posebej po letošnjih spopadih na tretjem najsvetejšem kraju za muslimane, pri mošeji Al Aksa (za Jude Tempeljski grič). V Jordaniji biva tudi veliko število potomcev palestinskih beguncev, ki so v državo prebegnili po nastanku Izraela leta 1948.

McMaster upa na ugodno rešitev za obe strani
Trumpov svetovalec za državno varnost H. R. McMaster je sporočil, da ni seznanjen s Trumpovo končno odločitvijo, niti glede priznanja prestolnice niti glede premika veleposlaništva. Dejal je le, da so Trumpovi svetovalci predsedniku predstavili več možnosti za reševanje vprašanja izraelske prestolnice ter mu svetovali, naj vprašanje obravnava tako, da bo "ujel trenutek v smeri mirovnega sporazuma in sprejel odločitev, ki bo ugodna tako za Izraelce kot Palestince", povzema izraelski Haaretz.

Svarila pred nasilnimi protesti
Ameriško zunanje ministrstvo je medtem po poročanju CNN-a prejelo opozorila, naj se v primeru oznanila o premiku prestolnice pripravijo na nasilne proteste pred ameriškimi veleposlaništvi. Neimenovani predstavnik zunanjega ministrstva je namignil na povezavo med nedavnim Trumpovim deljenjem antimuslimanskih tvitov in premikom izraelske prestolnice. Če bi se na tvite na Bližnjem vzhodu odzvali s protesti, bi vedeli, "kje bo postalo vroče in kje moramo sprejeti dodatne ukrepe", je za CNN povedal predstavnik.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
FolkloraS
# 03.12.2017 ob 21:54
Tile kavboji prou iščejo konflikte
DETROITS
# 03.12.2017 ob 22:16
Amerikanci a vam je treba skoz provocirat? Svet brez vas in Izraela ji bil veliko lepsi.
moj komentar
# 03.12.2017 ob 22:06
Američani vse vidijo kot biznis.
Tudi če se pri tem ustvarja milijone mrtvih, revnih in brezdomcev.
Klankon
# 03.12.2017 ob 22:04
To je isto, kot če na ogenj olje poliješ. S tem bo samo povzročil da bo se še več držav obrnilo proti ZDA in v smer sodelovanja z Rusijo. Državljani ZDA, pa ga bodo še bolj pribijali na klin.
Klankon
# 03.12.2017 ob 22:13
@Skippy A ti si spet eden tistih, ki živi v svojem namišljenem svetu? Veliko držav EU med njimi tudi Nemčija sodeluje z Rusijo(gospodarsko), Srbija, Kitajska,Sirija in še bi se našlo.
Ramus
# 03.12.2017 ob 21:57
Vsekakor odlična priložnost za vojnega zločinca Trumpa, da poseje še malo sovraštvo in proda še več orožja,.... mrtvi? Briga ga,...
WeeBay
# 03.12.2017 ob 22:08
Ta poteza se mi zdi odvratna in popolnoma nelogična. Seveda za vsem skupaj stoji ogabni Jered Kushner. Če si, kaj želim od tiste namišljene ruske zgodbe je to, da izpostavijo Kushnerja in, da ga potem tudi odstranijo. Ne vem zakaj bi se Trump odločil za tako neumno potezo, predvsem potem, ko je zagotovil Abasu, da bo pravičen do obeh strani.

Abbas je že odgovoril da bo s tem U.S sprožila "ticking bomb" in da lahko v primeru, da se to zgodi na nadaljnja pogajanja kar pozabijo (kar je popolnoma prav).
foxhunt
# 03.12.2017 ob 22:23
a bo priznal piranski zaliv za slovenskega?
aktivist
# 03.12.2017 ob 22:10
Zelezo se kuje dokler je vroce. Cas je, da Slovenija izstopi iz NATA in se prikljuci zaveznistvu z Rusijo.
Bivši uporabnik
# 03.12.2017 ob 22:09
hehehe.... USrA v svojem največjem sijaju.... In potem nekdo v neki drugi temu trobezlja o kredibilnosti največje kriminalne vukohebine na svetu...Hvala bogu, da gre ta svetovna morilska tvorba počasi v zaton... Čas je že...
OMNIC
# 03.12.2017 ob 23:46
Kaj pa je narobe s Tel Avivom?
Klankon
# 03.12.2017 ob 23:25
@Pac-Man Rusija je priznala zahodno polovico Jeruzalema kot glavno mesto Izraela, vzhodni del pa kot glavno mesto Palastine. Preberi si prvo kaj piše.
eMZe
# 03.12.2017 ob 23:24
@sirus
Lepo, da je že toliko časa glavno mesto Izraela, ki je nastal leta 1947 ali kdaj že?

Spor je v tem (pa v članku bolj slabo piše), da je Urusalim tudi glavno mesto Palestine. Pa nobeno ni uradno mednarodno razumljeno.
Bo cirkus.
firtoh
# 03.12.2017 ob 23:45
Zagovornikom proglasitve Jeruzalema za prestolnico,predlagam razglasitev Karnburga/Krnski grad,na Gosposvetskem polju,lahko tudi Celovec,za prestolnico Slovenije.Ker smo pač enkrat v 6.st, štrenčili tam okoli.Lahko pa tudi kakšno mesto ob Črnem morju,naprimer Odesso
pikado10
# 03.12.2017 ob 22:04
In kaj bomo imeli Slovenci od tega
Homer.
# 04.12.2017 ob 07:26
Nisem vedel, da prestolnico morajo "priznavati" posamezne države.......
Mirko Tipka
# 04.12.2017 ob 07:28
sirus
# 03.12.2017 ob 22:23
Končno, skrajni čas bi že bil, Jeruzalem je glavno mesto Izraela že 3000 let.


država Izrael temelji na odločitvi Organizacije združenih narodov iz leta 1947 o delitvi območja na dve državi: judovsko in arabsko
(vir: wikipedia)
jozu
# 04.12.2017 ob 07:41
zdrahar ta klaun,mater bi mu privoščil da njemu na vrtu dela nekdo takšno sranje,....
piš
# 03.12.2017 ob 22:32
Super. To mu je Melanija sugerirala! Naj ga prizna. Potem naj ga pride pa še pogledat v Prlekijo, da bo imel razlog za obisk Slovenije.
Ramus
# 03.12.2017 ob 22:22
"Ne vem zakaj bi se Trump odločil za tako neumno potezo"

Verjetno zato, ker je naredil že kar nekaj neumnih potez,...
šurda
# 04.12.2017 ob 09:48
Nas še lahko preseneti predsednik ZDA Donald Trump ?
Samo še zelo, ampak zelo redke "ovčice" še nejgov zvesti
WeeBay občasno pozitvno presenti, no do takega spoznaja
pa neprilgojen ne bo prišel še nadaljnih " 1000 let "
džeko
# 04.12.2017 ob 07:28
Hehe najprej tolčejo po Syriji, ko pa dobijo nož v hrbet pa je panika.....
Mirko Tipka
# 04.12.2017 ob 07:23
To je isto, kot če na ogenj olje poliješ. S tem bo samo povzročil da bo se še več držav obrnilo proti ZDA in v smer sodelovanja z Rusijo. Državljani ZDA, pa ga bodo še bolj pribijali na klin.

in spet si bosta na sproti 2 bloka... za prodajo dodatnega orožja ... kar je pa njihov cilj
maliP
# 04.12.2017 ob 06:10
He, He, Nekaj že mora biti v tej "ljubezni" do židov. Palica ima ponavadi dva konca, lahko se pa mal debelina razlikuje. Ameri v glavnem držijo v roki basebal palico. Ma včasih jo pa tud dobijo po hrbtu ;-) , čeprav zaenkrat samo z tanjšim delom. Bog ve kdaj jo fašejo poornik!
firtoh
# 03.12.2017 ob 23:22
Jeruzalem je bil del Egipčanskega kraljestva.1000 pnš so tam Judje,potem Asirci,500 pnš Perijci,poteh Rimljani vse razhajkajo,kasneje Bizantinci.Perzijci ga spet zasedejo v 4.st.nš,potem pa Perzijci do 1500,ko pride pod Otomanski imperij,ostalo je moderna zgodovina.Je pa muslimansko sveto mesto,najpomembnejše takoj za Meko in Medino.
Če zgodovinsko in politično neosveščeni Meričani to naredijo, bo pa res Jihad
moj komentar
# 04.12.2017 ob 12:54
tupamaross
Jeruzalem je židovski že tisočletja.


Ne samo židovski:
[url="https://en.wikipedia.org/wiki/Hist
ory_of_Jerusalem"]
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of
_Jerusalem[/url]
Klankon
# 03.12.2017 ob 23:51
@OMNIC Niso ga okupirali, tako kot vzhodni del Jeruzalema.
neprilagojen
# 03.12.2017 ob 23:11
Trump je izjavil, da bo premaknjena ameriska ambasada v Izraelu, v glavno mesto Jeruzalem
popolnoma, drugacen pomen njegove izjave, glede na interpretacijo
cisti dokaz, da Trump mora uporabljati twiter, ker novinarjem ni za zaupati

https://www.youtube.com/watch?v=9cE1pCKa
Glg

moj komentar
# 03.12.2017 ob 22:21
Zaradi vsiljive in hujskaške ameriške politike se države bližnjega vzhoda vse bolj nagibajo v vojno sodelovanje z Rusijo in instalacijo ruskih vojnih baz na svojih ozemljih.
Kekec99
# 04.12.2017 ob 15:03
To bi povzročilo vojno, kar odgovarja tako izraelcem ki bi zavzeli še več ozemlja kot tudi američanom katerim bi se povečala prodaja orožja. Ja, Trump je sposoben izvesti kaj takega.
aparat-čik
# 04.12.2017 ob 09:45
Aipac verjetno spet rešujer r*t ameriškemu prezidentu. Seveda bodo hoteli povračilno uslugo.
dharma
# 04.12.2017 ob 01:34
Dve različni kulturi, a vendar ena z drugo popolnoma prepredeni med seboj , kot kaže ne moreta normalno funkcionirati. In hkrati nam prodajate neko zgodbo o multikulturalizmu. Res je polno zelo nazornih sociološko političnih primerov po svetu, ki nam neprestano reprezenitrajo resničnost te bajke.
WeeBay
# 03.12.2017 ob 22:59
5tane

Plošče ne menjam...ne vem kaj sanjaš...moja stališča glede zunanje politike ZDA so jasna...
RYAN
# 03.12.2017 ob 23:40
golan= nafta
robespierre
# 04.12.2017 ob 18:54
Ne vem, zakaj so vsi dosedanji ameriski predsedniki cakali. Go Trump. Naj zivi Izraelski Jeruzalem. God bless Izrael.
pripet
# 04.12.2017 ob 17:22
tupamaross
# 04.12.2017 ob 12:39
Prijavi neprimerno vsebino
Jeruzalem je židovski že tisočletja.
-------------------------------------------
Komplet deželo skupaj z Jeruzalemom so pred židi naseljevali Kananci.
patriot1970
# 04.12.2017 ob 09:16
Moram malo pogledati CNN,......če hvalijo to potezo,.......potem vem da ga je Trump polomil!
neprilagojen
# 03.12.2017 ob 22:40
Ali bo Trump priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela?
------------------------------------------------
letos bo novo leto na petek 13.

@RJSlo nasmejal sem se do solz, hvala
veza
# 04.12.2017 ob 08:07
Rešitev je znana že od leta 1946, če bi jo takrat Arabci sprejeli, bi imeli vsa ta leta mir in sožitje.
5tane
# 03.12.2017 ob 22:53
WeeBay prosim če braniš Trumpa kot do zdaj, da imam komu kontrirati. Ne zdaj ploščo menjati.
patriot1970
# 04.12.2017 ob 07:58
jozu
# 04.12.2017 ob 07:41
.......zdrahar ta klaun,mater bi mu privoščil da njemu na vrtu dela nekdo takšno sranje,....


Saj mu,......Hillary, Obama,.......... CNN, ABC,.............
tupamaross
# 04.12.2017 ob 12:39
Jeruzalem je židovski že tisočletja.
Rozmarin
# 03.12.2017 ob 22:27
Odprte meje za Izrael!
copcop
# 03.12.2017 ob 22:41
Ob dejstvu, da je Trumpova hčerka prestopila v judovsko vero in se poročila z ortodoksnim judom, katerega je Trump določil za rešite Izraelsko-Palestinskega vprašanja, je priznanje Jeruzalema za glavno mesto Izraela povsem logičen korak. Go, Trump!
cairns
# 03.12.2017 ob 22:36
Dinastija kralja Abdulaha II. je tudi uradni skrbnik islamskih svetišč v Jeruzalemu, zaradi česar so jordanske oblasti še posebej pozorne na dogajanje okoli mesta

Smešno. Ta t.i. kralj bo skrbnik če mu bo Izrael to dopustil. Drugače bo lahko islamske ideološke zgradbe gledal le preko google maps.
Pac-Man
# 03.12.2017 ob 23:10
Vidim, da Ramus ni edini, ki mu niso jasne osnove.
Pac-Man
# 03.12.2017 ob 23:08
Ramus
# 03.12.2017 ob 21:57

Vsekakor odlična priložnost za vojnega zločinca Trumpa, da poseje še malo sovraštvo in proda še več orožja,.... mrtvi? Briga ga,...
----------------------------------------------------------

Rusija priznava Jeruzalem kot Izraelsko prestolnico. Ampak gre pač za neko nepomembno državo in ni panike.

https://www.timesofisrael.com/in-historic-first-russia-recognizes-west-jerusalem-as-israels-capital/
ajvard
# 04.12.2017 ob 00:57
podpiram.
svetovna javnost, predvsem leva, se je na podlagi nekih aktivističnih polresnic pričela nedostojno obnašati do judovske države in tragedije tega naroda. danes je postalo skoraj "kul" biti proti izraelski...

odločno podpiram ta ukrep, pa četudi bi ga uveljavil kak demokratski predsednik.
cairns
# 03.12.2017 ob 22:30
Ali bo Trump priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela?

Obvezno. Židi so naredili Jeruzalem, zato je logično da je prestolnica Izraela.
neprilagojen
# 03.12.2017 ob 22:07
Izrael
Država (Srednji vzhod)
Izrael, uradno Država Izrael je visoko razvita bližnjevzhodna država. Leži na jugozahodnem delu Azije ob jugovzhodnem robu Sredozemskega morja. Wikipedija
Glavno mesto: Jeruzalem
---------------------------------------------------------------
kaj bo sedaj Trump spremenil?
saj glavno mesto Izraela je Jeruzalem
enim res ni pomoci na kake nasedajo
Kazalo