Fidel Castro se je nazadnje v javnosti pojavil, ko je marca letos sprejel papeža Benedikta XVI. Foto: EPA
Fidel Castro se je nazadnje v javnosti pojavil, ko je marca letos sprejel papeža Benedikta XVI. Foto: EPA

Vse od leta 1959, ko je Fidel Castro z uspešno revolucijo prevzel oblast na Kubi, tako rekoč ni minil mesec, da ne bi kdo, predvsem med njegovimi številnimi nasprotniki, zatrjeval, da je veliki revolucionar umrl.

Novinar: smrt bo oznanjena do nedelje
A tokratno govorico o smrti Fidela Castra velja vzeti resneje, saj jo je začel novinar Nelson Bocaranda, ki je pred leti venezuelski in svetovni javnosti razkril, da ima predsednik Venezuele Hugo Chavez raka. Bocaranda je v četrtek zapisal, da bodo smrt legendarnega kubanskega voditelja oznanili v 72 urah in da je Fidel najmanj že možgansko mrtev, če že ni dejansko umrl.

Leta 2008 zaradi zdravja odstopil z oblasti
Zdaj 86-letni komunistični voditelj je zaradi bolezni pred štirimi leti predal vso oblast mlajšemu bratu Raulu Castru, sam pa se je umaknil iz javnosti, v kateri se pojavlja samo še ob redkih izbranih priložnostih, zato pa redno piše kolumne v dnevnik Granma. Nazadnje se je v javnosti pojavil marca, ko je na zasebnem obisku sprejel papeža Benedikta XVI., ki je bil na obisku na Kubi.

Chavez ostal brez čestitke "El Comandanteja"
Tokratna govorica je sprožila veliko vznemirjenja, še posebej zato, ker ob volilni zmagi Huga Chavez, ki je bil znova izvoljen za predsednika Venezuele, tokrat v uradnih kubanskih medijih ni bila objavljena nobena Fidelova čestitka, ampak samo Raulova. Ob tem v kubanskih medijih že več dni ni nobene omembe, kakšno je zdravje voditelja, ki je bil 49 let prvi človek Kube.

Na koncu se je na vztrajno govorico odzval sin Alex Castro, ki je zatrdil: "El Comandante se dobro počuti, opravlja svoje vsakodnevne dejavnosti in opravlja svoje vaje."