Kanadčani so prestregli bombnika tu-95. Foto: EPA
Kanadčani so prestregli bombnika tu-95. Foto: EPA

Ruska letala so v sredo vstopila v t. i. zračnoobrambno identifikacijsko območje, vendar pa niso letala skozi ameriški zračni prostor. Območje so zapustila brez incidenta.

Zračnoobrambno identifikacijsko območje se razteza približno 320 kilometrov od obale in je pretežno v mednarodnem zračnem prostoru. Ameriški zračni prostor zajema območje nekaj več kot 22 kilometrov od obale.

V sredo zvečer sta ameriška lovca F-22 prestregla dva ruska zračna tankerja IL-78, dva lovca mig-31 in dva strateška bombnika z vzdevkom "medved". Rusi sicer niso delali težav in so malce zaokrožili in se vrnili domov. Kanadčani so v četrtek z lovskima letaloma CF-18 prestregli dva ruska medveda nad Beaufortovim morjem.

Ameriški vojaški uradniki so prepričani, da je šlo za rusko izzivanje ob obisku ukrajinskega predsednika Petra Porošenka v ZDA in Kanadi. Po njihovih besedah taki incidenti sicer niso redki in se zgodijo najmanj desetkrat na leto.

V sredo je švedsko zunanje ministrstvo sporočilo, da sta dve ruski vojaški letali kršili švedski zračni prostor južno od otoka Oland v Baltskem morju. V Stockholmu so dejali, da gre za resen incident, zaradi katerega so na pogovor poklicali ruskega veleposlanika.