Po osvoboditvi so zaporniki pripovedovali o mučenju v ameriških in Gadafijevih rokah. Foto: EPA
Po osvoboditvi so zaporniki pripovedovali o mučenju v ameriških in Gadafijevih rokah. Foto: EPA

"Ne le da so ZDA Gadafiju na srebrnem pladnju dostavljale njegove sovražnike, ampak se zdi, da je Cia mnoge od njih najprej mučila," razkriva najnovejše poročilo organizacije za človekove pravice Human Rights Watch.

Zlorabe administracije nekdanjega ameriškega predsednika Busha so bile po podatkih HRW-ja, ki jih je ta pridobil v pogovorih z nekdanjimi libijskimi zaporniki, veliko bolj razširjene, kot je bilo sprva rečeno, kar po mnenju organizacije potrjuje nujnost izvedbe celovite preiskave.

V poročilu piše, da so ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v različnih državah prijele več pripadnikov Libijske islamske bojne skupine (LIFG), ki naj bi bila povezana s teroristično mrežo Al Kaida in se je leta 2011 priključila uporu proti Gadafiju, ter jih zadrževale brez vložitve obtožnic.

Najmanj pet nekdanjih zapornikov je povedalo, da so bili zaprti v dveh ameriških zaporih v Afganistanu, ki naj bi ju upravljala ameriška obveščevalna agencija Cia. Tam so jih po njihovih pripovedovanjih mučili z navideznim utapljanjem in drugimi podobnimi metodami z vodo.

Poleg tega so jih pretepali, za več mesecev vklepali v verige in jim z glasno zahodnjaško glasbo daljša obdobja odtegovali spanec.

Poročilo temelji na dokumentih, ki so jih našli v pisarni vodje Gadafijeve obveščevalne službe, potem ko so lani uporniki strmoglavili režim nekdanjega samodržca, in na pogovorih z zaporniki, ki so jih takrat osvobodili. Eden od njih je Halid Al Šarif, ki zdaj vodi Libijsko nacionalno gardo.