Kongres je zagotovil financiranje do septembra prihodnje leto. Foto: Reuters
Kongres je zagotovil financiranje do septembra prihodnje leto. Foto: Reuters
Washington
Četrtkova pogajanja so se zavlekla v večerne ure. Foto: Reuters

Predsednik predstavniškega doma, republikanec John Boehner, je pred tednom dni sporočil, da s potrjevanjem proračunskega zakona ne bo težav. Nato so se mu javno uprli skrajni republikanci oziroma pripadniki gibanja čajanke, ki so želeli novo blokado vlade, ker je predsednik Barack Obama samovoljno spreminjal imigracijski sistem.

Boehner je še naprej trdil, da ne bo težav, ker je računal na podporo demokratov, ki bodo skupaj z zmernimi republikanci zagotovili dovolj glasov za potrditev predloga. Dogovor med pogajalci senata in predstavniškega doma je bil v sredo sprejet in Boehner je 1.600 strani dolg dokument objavil še isti večer.

V četrtek zjutraj je počilo pri demokratih, ki so se zgražali nad nekaterimi določili republikancev na čelu z odpravo ključnega dela finančne reforme. Po zadnji veliki finančni krizi je kongres sprejel zakon, ki med drugim bankam prepoveduje, da se igrajo z denarjem vlagateljev, kot so se pred krizo.

Republikanci so zdaj to določilo ukinili, kar pomeni, da se bodo lahko banke spet spuščale v tvegane posle in računale, da jih iz godlje ponovno izvlečejo davkoplačevalci. Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je sprožila upor in je pozivala kolege v predstavniškem domu, naj predloga ne podprejo.

Obama se je prestrašil in začel klicati demokrate, naj ne poslušajo Warrenove in predlog podprejo. Kongres je popoldne prekinil zasedanje in kongresniki so se podali na pogajanja, ki so trajala do devetih zvečer po krajevnem času, torej le tri ure pred iztekom roka za potrditev proračuna.

Najbolj prikrajšana agencija za okolje
Na koncu se je vse dobro izteklo za Boehnerja in Obamo, malce manj pa za davkoplačevalce. Predstavniški dom je predlog potrdil z 219 glasovi za in 206 proti, pri čemer je bila proti nenaravna koalicija skrajne desnice in skrajne levice.

Predlog je nemudoma šel v senat, kjer so zadevo zamrznili za dva dni oziroma podaljšali financiranje vlade za toliko časa, da v miru potrdijo predlog. Če seveda Warrenova, ki velja za eno od mogočih predsedniških kandidatk leta 2016, ne bo prepričala dovolj kolegov, da predlog zavrnejo.

Skrajne demokrate moti tudi določilo, ki posamezniku krepko dviguje zgornjo mejo vsote, ki jo lahko v letu dni namenijo političnim kandidatom, in sicer s sedanjih 32.400 na več kot 324.000 dolarjev. Republikanski volivci so bogatejši, torej bodo njihovi kandidati dobili več denarja.

Poleg tega so republikanci že peto leto zapored zmanjšali sredstva agenciji za varstvo okolja (Epa), ki jim gre hudo v nos in ta agencija bo imela po novem najmanjše število zaposlenih v zadnjih 30 letih. Več kot 300 milijonov dolarjev so vzeli tudi zvezni davkariji, zaradi česar pa se nihče preveč ne huduje.

Za Obamo je pomembno, da predlog zakona omogoča normalno delovanje zvezne vlade vse do konca proračunskega leta 2015, to je septembra prihodnje leto. Edino ministrstvo za domovinsko varnost, ki je pristojno za ukrepe na področju priseljevanja, bo denar dobilo le do februarja. To pa zaradi tega, ker želijo republikanci preko financiranja onemogočiti Obamove spremembe imigracijskega sistema. Obrambni proračun je bil potrjen posebej in brez težav.