"Osvobodite Čena Gvangčenga" je napis osamljenega protestnika pred bolnišnico v Pekingu, kjer je pod strogim policijskim nadzorom nastanjen slepi odvetnik. Foto: EPA

Čen, v svetu znan po tem, da je razkril kršitve človekovih pravic v okviru kitajske politike enega otroka, je bil v hišnem zaporu od septembra 2010, potem ko so ga po štirih letih izpustili iz zapora. Slepi oporečnik je sprva zatrjeval, da ne išče azila, temveč želi ostati na Kitajskem in se do konca boriti za pravice tamkajšnjih prebivalcev.

V strahu zaradi varnosti družine
V telefonskem pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN je Čen prosil Obamo, naj njemu in njegovi družini pomaga zapustiti Kitajsko ter oditi v ZDA. "Prosim, storite vse, da spravite ven vso mojo družino," je pozval ameriškega predsednika.

V pogovoru za CNN je Čen še potrdil informacije, da je zaradi groženj kitajskih oblasti njegovi družini v sredo zapustil ameriško veleposlaništvo v Pekingu, kamor se je zatekel po pobegu iz hišnega zapora. Med drugim je dejal, da so policisti njegovo ženo Juan Veidžing za dva dni privezali na stol. Pozneje so v hišo prinesli palice in ji grozili, da jo bodo pretepli do smrti.

Razočaran nad ameriškim veleposlaništvom
Čen je izrazil razočaranje nad ameriškimi oblastmi. "Na veleposlaništvu so me neprestano spodbujali, naj odidem, in obljubili, da bodo njihovi predstavniki z menoj v bolnišnici. Vendar sem takoj, ko sem prišel v bolnišnično sobo, opazil, da so vsi odšli," je še dejal oporečnik, čigar primera uradni Peking ne želi komentirati.

Neimenovani predstavnik ZDA je povedal, da je Washington pripravljen pomagati Čenu, če je ta pripravljen zapustiti Kitajsko. Dodal je, da oporečnik do tega še ni zavzel jasnega stališča. "Ko bo njegovo stališče jasno, bomo naredili vse, da bi lahko dosegel svoj cilj," je še pojasnil.