Beli valj na strehi britanskega veleposlaništva v Berlinu naj bi služil za skrivanje prisluškovalne naprave. Foto: Reuters
Beli valj na strehi britanskega veleposlaništva v Berlinu naj bi služil za skrivanje prisluškovalne naprave. Foto: Reuters

"Operativna gnezda v Evropi in srednji Aziji so locirana v Atenah, Bakuju, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragi, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju, Tirani, na Dunaju in v Zagrebu," piše britanski časopis The Independent, ki je v torek prvi razkril obstoj naprave za prisluškovanje na strehi britanskega veleposlaništva v Berlinu.

Velika Britanija je v prostorih veleposlaništva v Berlinu vzpostavila skrivno točko za prisluškovanje. Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ naj bi za zbiranje podatkov uporabljala visokotehnološko opremo, nameščeno na strehi veleposlaništva. Z berlinskega veleposlaništva naj bi prisluškovale tudi ZDA.

The Independent zdaj poroča o še več "vohunskih bazah" v ameriških veleposlaništvih. Pri tem naj bi šlo za posebne enote ameriške obveščevalne agencije (Cia) in agencije za nacionalno varnost (NSA). Visoko zmogljive prisluškovalne naprave so po navadi nameščene na strehah poslopij veleposlaništev.

Sodelovanje z Britanci
V bazah zbrani podatki nato potujejo v relejno postajo v bazo RAF Croughton v Northamptonshiru, od tam pa naprej v skupni center Cie in NSA College Park V Marylandu, kjer so na voljo za analizo in v uporabo ameriškim obveščevalnim agencijam.

V skladu z dogovorom o delitvi obveščevalnih podatkov med ZDA in Veliko Britanijo lahko material potuje tudi do GCHQ prek posebne visoko varovane povezave, vzpostavljene v 90. letih prejšnjega stoletja.

Podlaga za poročanje britanskega časopisa so tudi dokumenti nekdanjega pogodbenega sodelavca NSA-ja Edwarda Snowdna, ki je javnosti razkril skrivnostni ameriški vohunski program Prizma, s katerim se sledi telefonskim klicem in zbira podatke o uporabnikih na spletu.