Mohamed Emvazi je v Veliki Britaniji končal računalniško fakulteto. Britanske obveščevalne službe so nanj postale prvič pozorne, ko je s še dvema prijateljema leta 2009 potoval v Tanzanijo. Foto: Reuters
Mohamed Emvazi je v Veliki Britaniji končal računalniško fakulteto. Britanske obveščevalne službe so nanj postale prvič pozorne, ko je s še dvema prijateljema leta 2009 potoval v Tanzanijo. Foto: Reuters
Ubit naj bi bil Džihadist John

Ameriško obrambno ministrstvo je "z visoko stopnjo gotovosti" sporočilo, da so Džihadista Johna zadeli.

Obveščevalne službe so že dalj časa iskale Mohameda Emvazija, ki je pod vzdevkom Džihadist ali Rabelj John postal najzloglasnejši član skrajne islamske skupine Islamska država (IS), ki naj bi se ji pridružil leta 2013.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Peter Cook, je napad uspel, še vedno pa ugotavljajo, ali je bil napadalec ubit. Vozilo, v katerem naj bi bil, so zadeli z izstrelkom brezpilotnega letala, poroča BBC.

Iz Pentagona so še sporočili, da Džihadist John ni bil pomembna strateška oseba, je bil pa vendarle nekakšen obraz Islamske države v veliko pogledih.

Cameron: Napad je bil samoobramba
Britanski premier David Cameron je dejal, da še ni jasno, ali je bil Džihadist John ubit. Potrdil je, da je bil tarča ameriškega napada Emvazi, dodal pa je, da je bilo to dejanje samoobrambe in "pravilna stvar".

Džihadist John se je prvič pojavil na videoposnetku avgusta lani, ko je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleyja. Sledili so posnetki obglavljenja ameriškega novinarja Stevena Sotloffa, britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa in taksista Alana Hennina, ameriškega humanitarnega delavca Abdula Rahmana Kassinga ter japonskega novinarja Kenija Gota. Na vsakem posnetku je bil tudi Džihadist John, ki je bil sicer zamaskiran s črno podkapo in je govoril z angleškim naglasom.

Po navedbah nekdanjega talca IS-ja je užival v mučenju talcev, še posebej naklonjen pa je bil mučilni tehniki vodnega zalivanja, ko ima žrtev občutek utapljanja. Gre sicer za metodo, ki so jo pogosto uporabljali Američani pri zasliševanju terorističnih osumljencev.

V Carigradu prijet Johnov sodelavec
Turške oblasti so medtem sporočile, da so v Carigradu prijeli Johnovega domnevnega tesnega sodelavca Aineja Lesleyja Davisa, ki je prav tako Britanec in je v Siriji čuval tuje zapornike.

V preteklosti so ga britanski mediji označevali za ključno osebnost IS-ja v Siriji. Neimenovani turški predstavnik je za francosko tiskovno agencijo AFP še dejal, da so ga prijeli v eni od racij in da preiskujejo, ali je nameraval izvesti napad.

Ubit naj bi bil Džihadist John