Rušilec USS Dewey je po mnenju Kitajske plul v njenih ozemeljskih vodah. Foto: Reuters
Rušilec USS Dewey je po mnenju Kitajske plul v njenih ozemeljskih vodah. Foto: Reuters
Mischieef Reef
Umetni otok Mischieef Reef, ki ga je Kitajska zgradila na čereh v otočju Spratley. Foto: Reuters

Po poročanju ameriških medijev je ladja USS Dewey plula 12 navtičnih milj od umetnih otokov oziroma čeri, kar je vznemirilo Kitajsko. Ta je sporočila, da je ameriško plovilo brez dovoljenja vplulo v kitajske vode, zato ga je kitajska mornarica opozorila, naj jih zapusti.

Kitajska na spornem območju gradi oporišča
Na drugi strani pa Američani vztrajajo, da so pluli v mednarodnih vodah in da želijo zagotoviti le proste plovne poti na strateškem območju. ZDA so sicer v preteklosti kritizirale ravnanje Pekinga, ki si ob nasprotovanju sosednjih držav - Vietnama, Filipinov, Malezije in Tajvana - lasti večino Južnokitajskega morja, vključno s spornimi čermi in otoki, ki jih je dogradil v nekakšna vojaška oporišča.

Ogrožena suverenost Kitajske
"Dejanje ZDA je poškodovalo suverenost Kitajske in njene varnostne interese. Kaj lahko bi vodilo do konflikta. Kitajska odločno nasprotuje tovrstnim dejanjem. Poteza ZDA je ogrozila proces dialoga, ki poteka na tem področju,"
je dejal uradni govorec kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

ZDA in Kitajska sicer druga drugo obtožujeta "militarizacije" območja, ki je pomembna trgovska plovna pot. Poleg tega je bogato z ribami, domneva pa se, da je tudi nahajališče nafte in plina.

Sodišče v Haagu razsodilo proti Kitajski
Lani je arbitražno sodišče v Haagu na poziv Filipinov zavrnilo kitajsko prilaščanje območja, saj da zato ni zgodovinske upravičenosti. Kitajska je razsodbo zavrnila in napovedala, da je ne bo spoštovala.

Pred tednom dni sta kitajska lovca nad Vzhodnokitajskim morjem prestregla ameriško vojaško letalo, ki je zbiralo podatke o sevanju oziroma o ostankih morebitnega jedrskega testa v Severni Koreji. Kitajska je opozorila Washington, naj bodo Američani pozorni, ko prihajajo v bližino kitajskih mej, saj si ne želijo incidentov. Tokratna poteza ZDA bi lahko pomenila tudi dodatni pritisk na Kitajsko, naj pritisne na Severno Korejo in obrzda njene ambicije pri razvoju jedrskega orožja.