Iraška vojska se v Mosulu spopada s hudim odporom pripadnikov IS-ja. Foto: EPA
Iraška vojska se v Mosulu spopada s hudim odporom pripadnikov IS-ja. Foto: EPA
Islamska država
IS v zadnjih mesecih, ko so iraške in sirske sile začele ostre ofenzive, počasi izgublja ozemlja, ki si jih je prisvojil v zadnjih dveh letih. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, naj bi šlo za približno, bolj zadržano oceno. Po navedbah omenjenega predstavnika ameriške vojske številke kažejo, da je ameriška taktika, ki vključuje predvsem zračne napade na tarče IS-ja, učinkovita. Ameriška vojska sicer opozarja, da borci t.i. Islamske države zelo hitro menjavajo svoje položaje, zaradi česar so napadi nanje zelo zahtevna naloga.

Kot je še napovedal vojaški predstavnik, bi se lahko v prihodnje okrepili zračni napadi na kraje, kot je Mosul, kjer potekajo ostri boji iraške vojske s pripadniki IS-ja, pri čemer pa zračni napadi pomenijo večje tveganje za civiliste.

"Ne želim poudarjati števila mrtvih, toda dejstvo je, da takšna številka je pomembna, predvsem pa vpliva na sovražnika," BBC navaja sogovornikove besede.

Ameriška vojska sicer le redko navaja številke o mrtvih na drugi strani boja. Avgusta letos je v enem redkih prekinitev molka glede tega polkovnik Sean MacFarland dejal, da naj bi bilo doslej v bojih ubitih okoli 45.000 pripadnikov IS-ja.

Bitka za Mosul: počasno prodiranje iraške vojske
Medtem se v Iraku in Siriji nadaljujejo boji proti IS-ju. Po poročanju Reutersa so iraške sile v Mosulu za kratek čas zajele bolnišnico, za katero velja, da naj bi bila oporišče IS-ja, kasneje pa so se morale iz nje po hudih protinapadih IS-ja umakniti, vseeno pa naj bi jim v bližini uspelo vzpostaviti oporišče za tanke. Ostri boji v tem, drugem največjem iraškem mestu, ki je v rokah IS-ja od leta 2014, potekajo od sredine oktobra. V bojih za Mosul sodeluje okoli 100.000 mož, poleg iraške vojske se bojujejo tudi policisti, kurdske pešmerge in pripadniki šiitskih sil.

V dveh letih, odkar so pripadniki IS zavzeli mesto, so se učinkovito pripravili na boj za mesto: po mestu so med drugim namestili na stotine avtomobilov bomb, poiskali najboljše točke za ostrostrelce ter skopali številne predore, zaradi česar ima zdaj iraška vojska veliko težjo nalogo pri osvobajanju mesta.