V času napada so potekali siloviti spopadi med Islamsko državo in kurdskimi silami. Foto: Reuters
V času napada so potekali siloviti spopadi med Islamsko državo in kurdskimi silami. Foto: Reuters

Po navedbah Pentagona je bil napad na vas Tokar v bližini Manbidža najhujši incident s civilnimi žrtvami v celotni ameriški vojaški kampanji proti Islamski državi. Kot poroča Guardian pa so organizacije za človekove pravice prepričane, da ZDA prikrivajo pravo število žrtev.

Sirska mreža za človekove pravice večinoma poimensko navaja 98 moških, žensk in otrok, ki so umrli v julijskem napadu. Po drugi strani organizacija za človekove pravice Airwars s sedežem v Veliki Britaniji poroča, da je bilo ubitih od 73 do 203 civilisti.

V izjavi za javnost je ameriško osrednje poveljstvo (Centcom) v četrtek sporočilo, da je notranja preiskava ugotovila najmanj 24 civilnih žrtev med bombardiranjem. Po njihovih navedbah so za žrtve krivi skrajneži, ki so med sabo pomešali civiliste na območju, od koder naj bi izvedli protinapad na svoje nasprotnike. Tarča ameriškega napada je bilo prav to območje in kot so pojasnili, so nehote ubili civiliste med okoli sto skrajneži.

Centcom po različnih preiskavah obtožb o civilnih žrtvah v ameriških napadih zdaj domneva, da je bilo v treh letih ameriškega vojaškega posredovanja nehote ubitih 173 ljudi, s čimer pa se ne strinjajo različne nevladne organizacije, ki so prepričane, da ZDA sistematično prikrivajo pravo število žrtev.

Predstavnik organizacije Airwars Chris Woods je povedal, da je po njihovem štetju za to obdobje v ameriških napadih umrlo 330 civilistov. Vseeno je izrazil zadovoljstvo, da je Centcom priznal krivdo za svojo vlogo v napadu pri Manbidžu.