Letalonosilka Nimitz bi se morala vrniti v matično oporišče, vendar je dobila nove ukaze. Foto: EPA
Letalonosilka Nimitz bi se morala vrniti v matično oporišče, vendar je dobila nove ukaze. Foto: EPA

Eden od uradnikov ameriškega obrambnega ministrstva je po poročanju tujih medijev povedal, da letalonosilka na jedrski pogon Nimitz in druge ladje v njeni bojni skupini plujejo proti Rdečemu morju, kjer bodo, če bo to potrebno, pomagale v napadu proti Siriji.

Omenjena bojna skupina ladij, ki poleg Nimitza vključuje še štiri rušilce in križarke, še ni prejela ukaza, naj se premakne na vzhod Sredozemlja, temveč za zdaj pluje proti zahodu Arabskega morja. Če bo potrebno, pa bodo ladje zaplule proti Sredozemlju.

Letalonosilka Nimitz je svojimi letali nadzirala zračni prostor nad Afganistanom, kjer jo je zamenjala letalonosilka Harry S. Truman. Nimitz pa bi se morala vrnila v matično oporišče Everett v Washingtonu na severozahodu ZDA.

"Skušamo omejiti njeno gibanje tako časovno kot prostorsko, tako da bomo lahko, če bo potrebno, takoj pripravljeni," je povedal drugi neimenovani ameriški vojaški uradnik in opozoril, da se o možnem položaju letalonosilke v Sredozemlju še pogovarjajo.

Prisotnost ameriške mornarice v vzhodnem Sredozemlju se krepi
Ameriška mornarica je pretekli teden podvojila svoje enote v vzhodnem Sredozemlju in tako je tam namesto običajnih dveh rušilcev prisotnih pet tovrstnih ladij s skupno 200 raketnimi izstrelki tomahawk.

Petim rušilcem se je pridružila tudi vojna ladja San Antonio s 300 marinci in obsežno komunikacijsko opremo na krovu. San Antonio bi moral na misijo bolj proti zahodu, vendar je dobil nove ukaze. Iz pristanišča v Združenih arabskih emiratih proti Rdečemu morju pa je krenila tudi vojna ladja Kearsarge.

Odločitev o napadu na Sirijo naj bi sprejel kongres
Ameriški predsednik Barack Obama je sicer v soboto dejal, da bi ZDA morale vojaško ukrepati proti Siriji zaradi uporabe kemičnega orožja. Toda za odobritev napada namerava zaprositi kongres.