Šolski nahrbtniki kot neprebojni ščit. Foto: Reuters
Šolski nahrbtniki kot neprebojni ščit. Foto: Reuters
Priljubljeni so tudi neprebojni ščiti. Foto: Reuters
Na številnih šolah so po pokolu v Newtownu za učitelje organizirali strelske tečaje. Foto: Reuters

Tako so nekateri prišli na zamisel, da bi ob vseh grožnjah, ki pretijo otrokom, te opremili kar z neprebojnimi šolskimi uniformami.
Eden takih varnostnih dodatkov je tako ogromen šolski nahrbtnik, ki prazen tehta okoli kilogram in pol, povprečnemu petletniku pa sega od glave skoraj do kolen. Posebnost nahrbtnika je, da je prešit s posebnim materialom, ki lahko prestreže 9-milimetrsko kroglo s hitrostjo 400 metrov na sekundo.
Kot poroča Guardian, je nahrbtnik samo eden izmed novih izdelkov, ki so se po decembrskem strelskem pokolu na osnovni šoli v Newtownu, v katerem je bilo ubitih 20 otrok in šest odraslih, znašli na ameriških šolah.
Denversko podjetje Elite Sterling Security, ki omenjene nahrbtnike izdeluje, je v zadnjih dveh mesecih prodalo že več kot 300 primerkov, naročila so prejeli od več kot 2.000 družin po vseh ZDA, z več 10 koloradskimi šolami pa se dogovarjajo o dobavi neprebojnih varnostnih jopičev, ki bi viseli v vsaki učilnici. Isto podjetje prodaja tudi neprebojne "plakate" - na pogled so videti kot kateri koli pisani šolski letaki, v resnici pa so ojačani z neprebojnim materialom.

Neprebojni ščiti
Šole nakupujejo tudi neprebojne ščite, ki jih nato obesijo po učilnici "zakrinkane" kot table in oglasne deske. A učenci vedo, kaj je njihov pravi namen. Šole so obiskali tudi posebni trenerji, ki sicer usposabljajo ameriške tajne agente. Ti so učiteljem pokazali, kako ščite pravilno in učinkovito uporabljati. Ameriški proizvajalec Hardwire je take in podobne ščite prodal šolam v Severni Dakoti, Pensilvaniji in Kaliforniji.

Vse več šol si je omislilo ključavnice na vratih in varnostne kamere ter vpeljalo vrsto postopkov za ravnanje v kriznih položajih. Šole v Colorado Springsu so začele najemati strokovnjake, ki vodijo posebne tečaje, kako ravnati v kritični situaciji in kako načrtovati poti za pobeg.

"Kot rešilni jopiči ali varnostni pasovi"
AJ Zabadne
, predsednik Elite Sterling Security, pravi, da je treba na njihove izdelke gledati kot na rutinske varnostne ukrepe, ne pa kot nekaj, kar bi preplašilo otroke. "To ni nič drugače od rešilnih jopičev na letalih in ladjah ali varnostnih pasov v avtomobilu," meni.
Zabadne se zdaj dogovarja s svojim kolumbijskim dobaviteljem, da bi zmanjšal cene otroških neprebojnih jopičev - ti zdaj stanejo med 375 in 400 dolarji, kar je za javne šole predrago.

Je pa zanimivo, da veliko tistih, ki kupujejo tovrstno opremo, učitelji, ravnatelji in starši, nimajo nekih trdnih stališč do nadzora orožja. Mnogim je vseeno ali pa trdijo, da razumejo obe strani. Priljubljen argument je tudi, da "ljudje ubijajo, ne pištole" in da si želijo samo zaščititi svoje otroke, tako ali drugače.