Kuba je v Afriko poslala 256 zdravstvenih delavcev, od tega 165 v Sierro Leone. Foto: EPA
Kuba je v Afriko poslala 256 zdravstvenih delavcev, od tega 165 v Sierro Leone. Foto: EPA
Sodelovanje Kube je pozdravil tudi vrh ameriške administracije, a embargo ostaja v veljavi tudi za zdravnike. Foto: EPA

Kuba je morala založiti sredstva za stroške prehrane in nastanitve za več deset zdravnikov, saj jim organizacija WHO zaradi ameriškega embarga nekaj časa ni mogla plačati, poroča Al Džazira.

Kot je dejal Jose Luis Di Fabio, predstavnik WHO-ja za Kubo, je morala Zdravstvena organizacija ameriško finančno ministrstvo zaprositi za posebna dovoljenja, da je lahko prenesla denar zdravnikom v Afriki. Dovoljenja so nato le dobili, zato so lahko zdravniki prejeli plačila tudi za nazaj, vse do oktobra.

Pri tem je zanimivo, da je celo ameriški zunanji minister John Kerry pohvalil kubansko pomoč pri boju proti eboli, v Liberiji pa okoli 30 kubanskih zdravnikov tesno sodeluje z ameriškimi zdravniki v centru, ki ga je zgradila Agencija ZDA za mednarodni razvoj USAID.

Dolgoletni ameriški embargo vpliva na skoraj vsa poslovanja s Kubanci. Veljajo tudi za banke zunaj ZDA, saj so odvisne od dolarskih transferjev prek ameriških institucij.

Kubanski zdravniki delajo za 70 dolarjev na mesec
Kuba je v Afriko poslala 256 zdravstvenih delavcev, od tega 165 v Sierro Leone. Drugi so v Gvineji in Liberiji. Kubanski zdravniki na splošno prejemajo plačo v višini 70 ameriških dolarjev mesečno, pri čemer imajo nekateri specialisti višje plače.

Kubanski zdravniki v Afriki pa prejemajo 250 dolarjev na dan, ki jih neposredno izplačuje WHO za prehrano in nastanitev ter druge stroške. Embargo sicer ne vpliva na državne plače, ki jih izplačujejo banke znotraj Kube. Tako so bila ovirana le izplačila WHO-ja.