Mattis je prispel v Južno Korejo, obiskal pa bo še Japonsko. Foto: Reuters
Mattis je prispel v Južno Korejo, obiskal pa bo še Japonsko. Foto: Reuters
Thaad
Tema Mattisovega obiska v Seulu bo tudi razprava o skorajšnji namestitvi najmodernejših ameriških protiraketnih orožij THAAD v Južni Koreji. Foto: Reuters
Mattis na azijski turneji

V Seulu se bo Mattis srečal z vršilcem dolžnosti južnokorejskega predsednika, premierjem Hvang Kjo Anom, je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček. Že v torek pa je načelnik združenega štaba ameriške vojske general Joseph Dunford v telefonskem pogovoru zagotovil svojemu južnokorejskemu kolegu, da bodo ZDA z vsemi sredstvi branile južno Korejo pred morebitnim vojaškim napadom s severa Korejskega polotoka. Novi ameriški predsednik Donald Trump je namreč v predvolilni tekmi postavil dolgoletno vojaško zavezništvo med obema državama pod vprašaj.

Druga točka Mattisovega obiska v Seulu bo razprava o skorajšnji namestitvi najmodernejših ameriških protiraketnih orožij THAAD v Južni Koreji. Omenjena orožja, ki imajo doseg več kot tisoč kilometrov daleč na kitajsko ozemlje, so postala predmet hudega spora med Seulom in Pekingom, ki trdi, da ogrožajo kitajsko varnost in spreminjajo strateška razmerja v tem delu Azije.

Opozicija zoper namestitev ameriškega orožja
Začasni predsednik Južne Koreje je naklonjen njihovi namestitvi, vodilni opozicijski predsedniški kandidat Mun Dže In, ki se bo po zelo verjetni dokončni odstavitvi predsednice Park Gen Hje potegoval za njeno mesto, pa ne. Potem ko se je včeraj nekdanji generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun nepričakovano umaknil iz tekme za predsedniško mesto, obstaja velika verjetnost, da bo opozicijski kandidat zmagal na predsedniških volitvah.

Južnokorejska opozicija ni naklonjena namestitvi ameriških protiraketnih orožij predvsem zaradi hudega nasprotovanja Kitajske, ki je največji južnokorejski gospodarski partner. Prvi obisk novega ameriškega obrambnega ministra v Seulu naj bi potrdil vsestransko zavezništvo, ali bo na dnevnem redu tudi Trumpova zahteva, da naj Južna Koreja bistveno poveča finančni prispevek za vzdrževanje ameriške vojske v tej državi, pa ni znano, je še poročal Uroš Lipušček. Po poročanju BBC-ja je v Južni Koreji razporejenih okoli 28.500 pripadnikov ameriške vojske, Južna Koreja pa za to letno plačuje okoli 900 milijonov ameriških dolarjev.

Mattis na azijski turneji