Bin Ladna so ameriški specialci Tjulnji ubili maja leta 2011. Foto: EPA
Bin Ladna so ameriški specialci Tjulnji ubili maja leta 2011. Foto: EPA

63-letni Tom Lee trdi, da mu je pakistanski obveščevalec, sin njegove dolgoletne stranke, leta 2003 povedal, da mu je bila dodeljena naloga pospremiti bin Ladnovo spremstvo iz Peševarja v varno hišo v Abottabadu. Prav tam so posebne enote ameriške mornarice leta 2011 zloglasnega nekdanjega voditelja Al Kaide našle in ubile.

V pismu Leejevih odvetnikov direktorju FBI-ja Jamesu Comeyju je navedeno, da je gospod Lee uradu predal potencialno pomembne podatke, od leta 2011 pa je večkrat skušal izterjati svoj delež nagrade.
"G. Lee je natančno identificiral skrivališče najbolj zloglasnega terorista naše dobe. Moškega, odgovornega za napade na Svetovni trgovinski center - najbolj uničujoče dejanje terorizma, zagrešeno na ameriških tleh - in vrsto drugih napadov na Američane," je zapisano v pismu.

"Zakaj so čakali osem let?"
Lee, prebivalec Grand Rapidsa (Michigan) egiptovskega rodu, pravi, da ne razume, zakaj je vlada čakala osem let, preden je ukrepala na podlagi njegovega podatka. "Moti me - in moralo bi motiti vsakega Američana -, da sem jim že leta 2003 povedal, natanko kje je Bin Laden, pa so mu pustili živeti še osem let," je povedal za tamkajšnje medije v Michiganu.

Ameriške oblasti so v sklopu svojega desetletnega lova za bin Ladnom, arhitektom napadov 11. septembra, razpisale bogato nagrado za kakršne koli podatke, ki bi lahko privedli do Savdijčevega prijetja ali obsodbe. Vodja Al Kaide se je Američanom leta 2001, takoj za napadi, izmuznil in poniknil v afganistanskem gorovju Tora Bora, ameriški obveščevalci pa so pozneje ugibali, da se je zatekel k plemenskim skupnostim v Pakistanu.

FBI zadeve še ni komentiral.