Kajenje vas lahko drago stane, brez praske pa je ne odnesejo niti tobačna podjetja. Foto: EPA
Kajenje vas lahko drago stane, brez praske pa je ne odnesejo niti tobačna podjetja. Foto: EPA

Gre za enega najvišjih odškodninskih zneskov, kar jih je bilo kdaj koli naloženih tobačnemu podjetju v ZDA, je sporočila predstavnica odvetnika Cynthie Robinson. Pokojni Michael Johnson, ki je umrl pri 36 letih, je 20 let kadil 1-3 škatlice cigaret dnevno, preden je leta 1996 umrl za rakom na pljučih. Njegova vdova je tožbo proti podjetju vložila deset let pozneje. "Ni mogel odnehati. Kadil je tudi na dan, ko je umrl," je Reutersu dejal odvetnik vdove.

Porota sodišča je razsodila, da je drugi največji ameriški tobačni koncern RJ Reynolds Tobacco Co. namerno prikrival nevarne posledice njihovih proizvodov za zdravje, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema poročanje ameriškega časopisa The New York Times. Podjetje ni jasno povedalo, da lahko posameznik postane zasvojen z nikotinom in da cigarete vsebujejo strupene snovi, so še poudarili.

Proces je trajal štiri tedne, razsojanje pa 18 ur. Po 11 urah je porota odločila, da morata vdova in njun otrok prejeti 7,3 milijona dolarjev, Johnsonov sin iz prejšnjega razmerja pa 9,6 milijona dolarjev. Po dodatnih 7 urah pa je porota določila, da mora podjetje Robinsonovi plačati dodatnih 23,6 milijarde dolarjev odškodnine. Obramba je že napovedala, da bo sodbo izpodbijala. Kot poroča Reuters, so takšne pritožbe pogosto uspešne.

Ogromna odškodnina za kadilca
Ogromna odškodnina za kadilca