Veljavna zakonodaja omogoča zbiranje telefonskih podatkov in izvajanje drugih določil zakona o domovinski varnosti. Foto: EPA
Veljavna zakonodaja omogoča zbiranje telefonskih podatkov in izvajanje drugih določil zakona o domovinski varnosti. Foto: EPA

Predlogu reforme, ki so jo podprli predsednik Barack Obama in predstavniški dom kongresa, so do sprejetja zmanjkali trije glasovi. Takoj po zavrnitvi so senatorji razpravljali o dvomesečnem podaljšanju obstoječe zakonodaje, ki bi omogočilo nadaljnje zbiranje telefonskih podatkov in izvajanje drugih določil zakona o domovinski varnosti, ki bodo sicer 1. junija brez ukrepanja kongresa nehala veljati, a so tudi ta predlog zavrnili.

Ker senatorjem, ki se odpravljajo na teden dni dolg dopust, kljub prizadevanjem ni uspelo najti rešitve, so v Beli hiši že nakazali možnost, da se bodo operacije za nacionalno varnost s 1. junijem lahko končale.

"Ni načrta B," je novinarjem priznal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. "Obstajajo določena pooblastila, ki jih mora kongres sprejeti in ki so izjemno pomembna za zagotovitev osnovne varnosti Američanov in zaščite osnovnih državljanskih svoboščin Američanov," je dejal.

Reforma je odziv na razkritja o množičnem zbiranju podatkov od NSA-ja, ki jih je pred skoraj dvema letoma v javnost spravil nekdanji sodelavec agencije Edward Snowden. V predstavniškem domu so sicer tako republikanci kot demokrati glasovali za omejitev pristojnosti NSA-ja, ki lahko zbira podatke o milijonih Američanov, čeprav nimajo nikakršne povezave s terorizmom.