Zasedanje posebnega
Zasedanje posebnega "super odbora" v Kapitolu se je končalo brez dogovora. Foto: EPA
"Super odbor"
Zasedanje "super odbora" so z velikim zanimanjem spremljali številni novinarji. Foto: EPA

Novico, da posebnemu odboru, kjer je sedelo po šest demokratov in republikancev, ni uspelo najti rešitve, sta sporočila sopredsedujoča odboru, demokratska senatorka Patty Murray in republikanski kongresnik Jeb Hensarling, ki pa sta izrazila prepričanje, da je treba proračunsko vprašanje nujno rešiti, saj ga ne smejo prepustiti prihodnjim generacijam.

Navzkrižno obtoževanje obeh strani
Demokrati in republikanci so se zaradi neuspeha takoj začeli medsebojno obtoževati. Predsednik Barack Obama je dejal, da so krivi republikanci, saj niso hoteli popustiti glede povišanja davkov bogatim, vodja večine v senatu, demokrat Harry Reid, pa je republikance obtožil, da niso zmogli poguma, da bi zanemarili zahteve skrajnežev iz gibanja čajank in niso bili pripravljeni na kompromis.

Republikanski senator iz Pensilvanije Pat Toomey je demokrate obtožil, da niso bili pripravljeni znižati primanjkljaja brez tisoč milijard novih davkov, republikanski predsedniški kandidat Rick Perry iz Teksasa pa je krivdo zvalil na Obamo, češ da je težko odločitev preložil na kongres, namesto da bi jo sprejel sam.

Nobena stran ni odstopila popustila pri svojih zahtevah
Odbor, ki so mu rekli tudi "super odbor", bi moral do ponedeljka predstaviti predlog o znižanju primanjkljaja za najmanj 1.200 milijard dolarjev v naslednjih desetih letih, o njem pa naj bi po šest demokratov in republikancev glasovalo v sredo. Odbor so ustanovili po avgustovskih prepirih okrog zvišanja meje javnega dolga ZDA, zaradi katerih je bonitetna hiša Standard & Poor nekoliko znižala kreditno oceno ameriškega dolga.

Republikanci so zahtevali, da se meja dolga ne poviša brez ustreznega krčenja porabe. Demokrati so zahtevo sprejeli, a ob tem dodali svojo, in sicer konec davčnih olajšav za najbogatejše iz časa predsednika Georgea Busha mlajšega. Pri tem sta obe strani tudi ostali, ne glede na več predlogov in nasprotnih predlogov v času pogajanj.

Gre v resnici za zmanjšanje obrambnega proračuna?
Ker odboru ni uspelo najti skupnega jezika, bi morali januarja leta 2013 samodejno krčiti proračunsko porabo za približno 1.000 milijard dolarjev v desetih letih, porazdeljeno med obrambni in vse druge proračune. A ni verjetno, da bi se to zgodilo, saj republikanci ne bodo dovolili krčenja vojaškega proračuna, demokrati pa ne drugih.

Obama je obljubil veto na vsak poskus odprave zahteve po samodejnem zmanjšanju porabe, vendar le če kongres ne najde druge poti za manjšo porabo. Njegov obrambni minister Leon Panetta že svari, da bo v primeru avtomatizma Pentagon uničen, oborožene sile pa ne bodo sposobne izvajati svojih misij, republikanska senatorja John McCain iz Arizone in Lindsey Graham iz Južne Karoline pa že pripravljata predlog zakona, ki bi preprečil krčenje porabe za obrambo.

Pripadnik gibanja čajanke senator Rand Paul iz Kentuckyja je na televiziji CNN razložil, da ne gre za zmanjšanje porabe, ampak za zmanjšanje predvidenega povečanja obrambnega proračuna. Ta se bo v desetih letih povišal za 23 odstotkov in bo tudi s 500 dodatnimi milijardami prihrankov višji od sedanjega za 16 odstotkov.

Ogroženi ukrepi za spodbuditev gospodarske rasti
Kratkoročno pomanjkanje dogovora ogroža ukrepe za spodbuditev gospodarske rasti. Ekonomisti opozarjajo pred bistveno škodo za gospodarsko rast v prihodnjem letu, če kongres ne bo podaljšal veljavnosti začasnih davčnih olajšav na plače in podpore dolgoročno brezposelnim, kar poteče konec leta.