Afganistanske oblasti so pokazale trupla 16 civilistov. Foto: Reuters
Afganistanske oblasti so pokazale trupla 16 civilistov. Foto: Reuters
Afganistan
Ameriški vojak naj bi podlegel pritisku in doživel živčni zlom. Foto: EPA
Ameriški vojak moril v Afganistanu

Vojak naj bi pred napadom doživel živčni zlom in nato okoli tretje ure ponoči po tamkajšnjem času zapustil vojaško oporišče ter v okoli pol kilometra oddaljeni vasi Alkozaj vstopil v tri hiše in začel streljati. V prvi hiši je ubil 11 ljudi.

"Sredi noči smo bili v svojih hišah. Slišal sem strele in nato tišino, nato spet strele," je povedal eden izmed vaščanov, ki sam trupel ni videl, je pa govoril z družinskimi člani žrtev. Tamkajšnji plemenski vodja v okrožju Pandžvaj je povedal, da so med mrtvimi tudi ženske in otroci.

Nato izrazil obžalovanje
Zveza Nato je sporočila, da se je ameriški pripadnik mednarodnih sil Isaf po incidentu predal, podrobnosti o napadu pa za zdaj ni navedla. Nato je v sporočilu za javnost izrazila obžalovanje zaradi napada in napovedala, da bo o primeru uvedla preiskavo skupaj z afganistanskimi oblastmi.

"Ne morem pojasniti motiva za takšna neusmiljena dejanja, ki nikakor niso bila del Isafovih dejavnosti," je dejal namestnik poveljnika Isafa Adrian Bradshaw.

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je posvarilo, da so zaradi incidenta mogoči napadi na Američane.

Obama pretresen
Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil "globoko razočaranje" zaradi poboja afganistanskih civilistov. "Ta incident je tragičen in pretresljiv in ne predstavlja izjemnega značaja naše vojske in spoštovanja, ki ga imajo ZDA do afganistanskega ljudstva," je dejal.

Obama se je o incidentu po telefonu pogovarjal tudi z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in mu izrazil pretresenost ter razočaranje. Afganistancem je izrazil sožalje in obljubil temeljito preiskavo.

Karzaj je obsodil strelski pohod in ga označil za naklepni umor. Od zveze Nato je že zahteval podrobna pojasnila glede incidenta.

Zaradi napada so v Pandžvaju izbruhnili protesti. Incident bo še zaostril že tako napete ameriško-afganistanske odnose. Streljanje se je zgodilo nekaj tednov za tem, ko so ameriški vojaki v oporišču Bagram zažgali kopije svete islamske knjige Koran.

Ameriški vojak moril v Afganistanu