Svet je ogorčen nad ugrabitvijo deklet. Zaradi tega brezsrčnega dejanja so protestirali tudi v Londonu. Foto: Reuters
Svet je ogorčen nad ugrabitvijo deklet. Zaradi tega brezsrčnega dejanja so protestirali tudi v Londonu. Foto: Reuters

Organizacija trdi, da je iz več virov dobila podatke, da je bila vojska v mestu Maiduguri obveščena, da teroristična skupina v šoli v Chiboku pripravlja napad, saj jim je neki pastir sporočil, da so ga oboroženi neznanci spraševali o tem, kje je v mestu dekliška šola. Kljub obvestilom vojska ni poslala svojih enot v Chibok. Napad se je zgodil okoli polnoči, opozorilo pa so oborožene enote prejele okoli 19. ure, še trdijo v organizaciji.

Eden izmed razlogov za neukrepanje naj bi bil "strah pred spopadom z bolje oboroženo skupino", vojska pa menda ni imela v bližini niti dovolj kadra, da bi lahko primerno ukrepala.

Nigerijske oblasti "dvomijo o trditvah AI-ja". "Če bi bila naša vlada obveščena, bi zagotovo ukrepali proti tem skrajnežem," je dejal minister za informiranje Labaran Maku.

Prišli ameriški strokovnjaki
53 dekletom je sicer uspelo zbežati, skrajneži pa jih na neznanem kraju od 14. aprila še vedno zadržujejo več kot 200. Nekateri menijo, da so že zapustile državo in da so v sosednjem Kamerunu, predsednik Goodluck Jonathan pa meni, da niso prestopile državne meje. Ugrabitelji grozijo, da jih bodo "prodali na trgu".

V Nigerijo so na pomoč prispeli tudi ameriški strokovnjaki, med katerimi naj bi bilo vojaško osebje, strokovnjaki pravnega ministrstva in agenti FBI-ja. Pomoč pri iskanju deklet so ponudile tudi Velika Britanija, Francija in Kitajska.

Boko Haram naj bi sicer medtem izvedel nov bombni napad, tokrat na most, ki povezuje Nigerijo s Kamerunom. V napadu, ki se je zgodil v četrtek zvečer v vasici Gamboru Ngala, je bilo ubitih 30 ljudi. Oblasti sumijo, da so napad izvedli pripadniki Boko Harama, ki so pred dnevi v isti vasici pobili več kot 300 ljudi in ugrabili 11 deklet.