Uporniki se za zdaj ne nameravajo vdati. Foto: EPA
Uporniki se za zdaj ne nameravajo vdati. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki
Ukrajinska vojska bo imela pri zavzetju Donecka in Luganska težko nalogo. Foto: EPA
Ukrajina
Po spopadih ostaja razdejanje. Foto: EPA

Iz ukrajinskega notranjega ministrstva so sporočili, da so uporniki napadli z raketo vrste grad sovjetske izdelave. "Do zdaj imamo informacije o okoli 30 žrtvah. Število bi se lahko še povečalo," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Zorjan Škirjak.

Predtem so bili v ofenzivi proti proruskim upornikom na vzhodu Ukrajine ubiti najmanj štirje ukrajinski vojaki. Dva vojaka in mejni stražar so bili ubiti, ko je njihovo oklepno vozilo zapeljalo čez mino blizu Dovžanska ob meji z Rusijo. En vojak je bil ubit tudi blizu mesta Karlovka na doneškem območju.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je obljubil maščevanje. "Za življenje vsakega vojaka bodo borci plačali z desetinami ali stotinami življenj," je napovedal. "Niti en samcat terorist se ne bo izognil odgovornosti, vsak bo dobil, kar mu gre," je dejal.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov je medtem povedal, da je bilo v letalskem bombardiranju na območju ob ruski meji v zadnjih nekaj dneh ubitih najmanj 50 separatističnih borcev.

V zadnjem času so vladne sile dobile pobudo na bojišču in iz rok upornikov iztrgale nekaj pomembnejših mest na pretežno rusko govorečem vzhodu države. A uporniki še vedno nadzorujejo dve največji mesti Doneck in Lugansk, ki ju bo zaradi njune velikosti veliko težje zavzeti, saj se ne bi mogli izogniti uličnim spopadom in s tem verjetno številnim žrtvam.

Uporniki, oboroženi s težkim orožjem, so v noči s četrtka na petek zasedli položaje okoli letališča v Donecku, ki je pod nadzorom ukrajinske vojske. Porošenko je izključil možnost letalskih napadov na Doneck zaradi civilnega prebivalstva. Vseeno so iz vojske sporočili, da načrtujejo "zlobno presenečenje" proti upornikom v Donecku in Lugansku.

Porošenko postavil pogoje
V telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel v četrtek je Porošenko zvečer zatrdil, da je Kijev pod nekaterimi pogoji pripravljen na "dvostransko ustavitev ognja" na vzhodu države. Kot pogoj je zastavil, da se zagotovi nadzor rusko-ukrajinske meje, s čimer bi preprečili prihod ruskih borcev v Ukrajino, osvoboditev vseh talcev ter začetek pogajanj.

Merklova je po navedbah Kijeva v pogovoru izpostavila, da separatisti opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so navzoči na vzhodu Ukrajine, onemogočajo dostop do nadzornih točk na mejah.

Porošenko se je v četrtek zvečer po telefonu pogovarjal tudi z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidnom, ki mu je obljubil pomoč ZDA pri obnovi infrastrukture v krajih na vzhodu Ukrajine, nad katerimi je ukrajinska vojska znova prevzela nadzor.

Uporniki se znašajo nad aktivisti in novinarji
Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je dobila dokaze, da so proruski uporniki v zadnjih treh mesecih v svoji kampanji na vzhodu Ukrajine barbarsko pretepali in drugače mučili aktiviste, protestnike in novinarje. Organizacija v svojem poročilu navaja, da je bilo v tem času ugrabljenih več sto ljudi.

Manjše število zlorab so ugotovili tudi pri vladnih silah.

Natančnega podatka o številu ugrabljenih ni. Ukrajinsko notranje ministrstvo govori o skoraj 500 primerih, medtem ko misija ZN-a za nadzor človekovih pravic v Ukrajini poroča o 222 ugrabitvah.

Čeprav ima večina ugrabitev politično ozadje, pa je jasno, da se mučenja in ugrabitve izvajajo z namenom ustrahovanja in nadzorovanja lokalnega prebivalstva, še poroča AI in dodaja, da je bilo nekaj ljudi ugrabljenih tudi zaradi odkupnine.