Angela Merkel je po zmagi na volitvah 17. decembra še tretjič postala nemška kanclerka, drugič kot voditeljica koalicije med njeno krščansko demokratsko unijo in socialdemokrati. Foto: EPA
Angela Merkel je po zmagi na volitvah 17. decembra še tretjič postala nemška kanclerka, drugič kot voditeljica koalicije med njeno krščansko demokratsko unijo in socialdemokrati. Foto: EPA
Odziv rumenega, a daleč najbolj prodajanega nemškega časopisa Bild, po katerem je vladni program večinoma oblikovan po okusu vodje socialdemokratov Sigmarja Gabriela.
Angela Merkel
Merklova je parlament nagovorila sede. Še vedno namreč okreva po poškodbi medeničnega obroča, ki jo je dobila pri teku na smučeh, tako si pri hoji še vedno pomaga z berglami. Foto: EPA
Angela Merkel v bundestagu
Uresničitev ambicioznega programa je odvisna od velike koalicije, saj imajo krščanski demokrati in socialdemokrati v bundestagu kar 504 sedeže od skupno 631. Foto: EPA
Bo tretja vlada Angele Merkel obsedela?

Med drugim je v imenu velike koalicije CDU/CSU -SDP napovedala obsežno in precej drago reformo pokojninskega sistema, za herkulsko nalogo je označila reformo energetskega sistema, zelo ostra pa je bila do ZDA zaradi prisluškovanja.

V središču ljudje, ne interesi
Merklova Nemčiji za prihodnja štiri leta napoveduje zahtevne reforme. "Kljub vsem uspehom ne smemo sedeti križemrok," je poudarila pred poslanci bundestaga. Kot kompas je izpostavila socialno-tržno gospodarstvo in zagotovila, da v središču delovanja vlade niso posamezni interesi, ampak ljudje.

"Cilj ne opravičuje sredstev"
Glede spornega ravnanja ameriških obveščevalnih služb, ki so na čelu z NSA vohunile v Nemčiji in med drugim tudi prisluškovale njenemu prenosnemu telefonu, je bila Merklova odločna. "Ravnanje, pri katerem cilj opravičuje sredstva, pri čemer je vse, kar je tehnično mogoče, tudi dejansko narejeno, uniči zaupanje in seje nezaupanje," je poudarila. Po njenem mnenju tako končni rezultat ni več, ampak manj varnosti.

Zaupanje je osnova sodelovanja, je poudarila kanclerka, ki je obenem opozorila pred nepremišljenim ukrepanjem, kot bi bila na primer prekinitev pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu. "Kljubovanje ni nikoli vodilo do uspeha," je spomnila Merklova.

Preusmeritev k energiji iz obnovljivih virov
Ena izmed osrednjih nalog nove nemške vlade bo reforma energetske politike. "Nobene druge primerljive države ni na svetu, ki bi se spopadla s tako radikalno spremembo v oskrbi z energijo," je izpostavila. Ključno bo ob povečevanju deleža energije iz obnovljivih virov ohraniti cene, primerne za prebivalce in industrijo, je dodala.

Nemška kanclerka se je dotaknila tudi vprašanja evropske gospodarske krize, ki po njenih besedah ni več vsak dan na naslovnicah časopisov, kljub temu pa je Evropa še ni dokončno prebrodila. Znova je tako Merklova pozvala k poglabljanju gospodarske in monetarne unije ter h krepitvi evropskih institucij. Pogodbe Evropske unije je treba nadalje razvijati. Evropa mora postati "stabilnejša, bližje državljanom in pravičnejša".

Brez novih davkov za državljane
Nemčiji se medtem, če je verjeti Merklovi, ne napovedujejo zvišanja davkov. Po njenih besedah mora politika zdržati s tem, kar prejema. Kanclerka se je izrekla še za natančnejše uravnavanje delovanja finančnih trgov, uvedbo davka na finančne transakcije in za nadaljnje dobro sodelovanje vlade s sindikati in delodajalci.

Potrjena pokojninska reforma
Ena od spornejših točk v programu nove vlade je reforma pokojninskega sistema. Ta naj bi državo do leta 2030 vsako leto stala od devet do enajst milijard evrov. V okviru reforme naj bi zgornjo starostno mejo za upokojitev s polno pokojnino znižali s sedanjih 67 na 63 let pri 45 letih delovne dobe. Nemška vlada je načrte za reformo ministrice za socialne zadeve Andree Nahles iz vrst socialdemokratov (SPD) odobrila na zasedanju pred govorom kanclerke.

Nova vlada bo uvedla minimalno plačo za 8,5 evra na uro, ki so jo kot pogoj za priključitev veliki koaliciji postavljali socialdemokrati. Merklova je delodajalce pozvala, naj nove dogovore o plačah podpišejo, še preden bo z zakonom posredovala vlada.

Podprla proteste v Ukrajini
Nemška kanclerka se je dotaknila tudi vprašanja Ukrajine, kjer so krvavi protesti protivladnih demonstrantov že zahtevali tudi smrtne žrtve. Govorila je o "pogumnih demonstracijah" in poudarila, da se protestniki bojujejo za iste vrednote, ki vodijo EU, zato jih je treba poslušati. Sicer pa Nemčija po njenih besedah podpira vsa prizadevanja za mirno razrešitev sporov in upravičene zahteve opozicije.

Odziv rumenega, a daleč najbolj prodajanega nemškega časopisa Bild, po katerem je vladni program večinoma oblikovan po okusu vodje socialdemokratov Sigmarja Gabriela.
Bo tretja vlada Angele Merkel obsedela?